Buitenschoolse opvang nog steeds alleen geopend voor noodopvang

Buitenschoolse opvang nog steeds alleen geopend voor noodopvang

Foto: Nick Steenhuis

Het is een drukke dag op bso To Be Kind. Je hoort de herrie van de kinderen direct als je de bso binnen stapt. To Be Kind, die in de Rehobothschool zit in Nieuwerkerk aan den IJssel, is nog altijd alleen geopend voor de noodopvang. De kinderen zijn lekker aan het spelen, terwijl de pedagogisch medewerkers het fruit aan het snijden zijn voor de kinderen. Vandaag zijn er twintig kinderen, het hoogste aantal tot nu toe gedurende de noodopvang, zo vertelt pedagogisch medewerker Anita Barm.

“Vorig jaar tijdens de lockdown hadden we in tijden van de noodopvang zo’n acht kinderen op een dag. Tijdens de lockdown die startte in december hadden we meestal tien tot twaalf kinderen. Dit is de eerste keer dat we twintig kinderen hebben tijdens de noodopvang. Dat valt vergeleken met de 34 kinderen die we normaal hebben natuurlijk best mee”, zo laat Barm weten.

Tijdens de tweede lockdown maken veel meer ouders met een cruciaal beroep gebruik van de noodopvang. Barm: “Wij hebben hier een paar weken geleden over gesproken met het hele team. Wij kwamen tot de conclusie dat mensen tijdens de eerste lockdown gewoon heel erg bang waren voor het virus. Niemand wist hoe je het kon overdragen aan een ander en allemaal andere kenmerken van het virus waren toen ook nog niet bekend. Ouders wilden hun kinderen dan liever thuis houden of bij een bekende brengen. Nu weten we veel meer over het virus en ouders met brengen hun kinderen dan gewoon naar de bso, want ze moeten toch werken en de bso is open.”

Terwijl de kinderen samen met de pedagogisch medewerkers aan het knikkeren en knutselen zijn komt Marleen Penninga, de leidinggevende van bso To Be Kind, vrolijk binnen met wat boodschappen in haar hand. “Zo we hebben veel kinderen vandaag”, zegt Penninga.

Bij een aantal bso’s is er al sprake van een flink aantal opzeggingen, maar bij bso To Be Kind valt dat vooralsnog reuze mee: “Je hoort wel van een aantal ouders dat ze hun kinderen vaker gewoon thuis houden. Doordat de ouders thuis op flexibele tijden werken, kunnen ze tegelijkertijd voor hun kinderen zorgen. Ouders houden hun kind dan vaker thuis en laten ze een dag minder naar de bso gaan. Ze zullen ook niet gaan opzeggen, omdat onze wachtlijst momenteel erg lang is. Als de ouders opzeggen en daarna weer gebruik willen maken van de bso, komen ze weer helemaal achteraan de lange wachtlijst te staan”, zo laat Penninga weten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *