Nederland weer open?

Nederland weer open?

The waiter pours wine into glasses. Event catering concept.

Het kabinet werkt aan een openingsplan voor Nederland. Vanaf 21 april willen ze de heropening van terrassen toestaan en de avondklok afschaffen. Dit hangt allemaal af van de ontwikkelingen rondom de besmettingen.

Het concept-plan is voorgesteld aan deskundigen, en het OTM (outbreak management team) moet dit plan dus nog goed keuren. Naar verluid willen ze binnen vijf à zes stappen toewerken naar een zomer zonder maatregelen. De eerste stap is dus het openen van de terrassen en winkels. Hiermee gepaard zal de avondklok worden verheven.

De horeca is blij met de beweging die het kabinet lijkt te maken.Volgens de voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willems is ook een eerste fase van de heropening van de horecazaken zelf al mogelijk. Maar bovenal wil hij duidelijkheid hebben. Dat burgemeesters van de grote steden onlangs al hebben gepleit voor het openen van de terrassen kwam voor hem niet als een verrassing. De horeca vraagt het nieuwe kabinet ook om regelingen waarbij het vereffenen van coronaschulden via lange terugbetaaltermijnen mogelijk wordt. Waar nodig moeten de schulden kunnen worden kwijtgescholden.

Velen zien eindelijk licht aan het einde van de tunnel. En men durft weer een beetje hoop te hebben. Zo ook het Barendrechtse restaurant; La hermana. De heerlijke tapas en goede wijn is een favoriet in dit dorp, en dus kunnen veel mensen niet wachten tot ze hier weer op het terras kunnen zitten. Wanneer je spreekt met één van de medewerkers van het restaurant, zijn ook zij erg enthousiast.

‘Op de zaken vooruitlopen is natuurlijk niet bedoeling, maar het zou geweldig zijn als dit werkelijkheid wordt’, aldus Sem.

Ze werkt sinds september 2020 bij het restaurant en heeft het horeca leven in de zaak dus nog niet echt kunnen beleven. Ze hoopt erg dat de plannen van het kabinet doorkomen, zodat ze aan het eind van deze maand aan de slag kan.

Dinsdag 13 april heeft het kabinet weer een persconferentie gepland. Dan worden de versoepelingen aangekondigd voor 21 april. Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zullen dan een plan presenteren om stapsgewijs de samenleving te heropenen. Het volgende ‘weegmoment’ is twee weken later, dan wordt duidelijk wat er in de meivakantie mogelijk is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *