Toenemend aantal klanten voedselbank dankzij Coronacrisis

Toenemend aantal klanten voedselbank dankzij Coronacrisis

Tijdens de coronacrisis gaan steeds meer mensen naar de voedselbank. Er is extra voedsel en extra geld nodig. De vrijwilligersorganisatie hielp in het jaar 2020 zo’n 7,2 procent meer mensen dan het jaar daarvoor. De grootste stijging vond plaats in Rotterdam en Amsterdam. Om meer mensen te kunnen helpen hebben de voedselbanken een overheidssteun van vier miljoen gekregen. Met dat geld kon alleen weinig gedaan worden omdat de organisatie werkt op basis van donaties.

Het kabinet gaat de voedselbanken verder helpen om dreigende voedseltekorten voor te zijn. Staatssecretaris Bas van ’t Wout, werkzaam bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vertelt het volgende over de situatie: ‘De voedselbanken leveren dankzij de inzet van vele duizenden vrijwilligers een waardevolle bijdrage aan het ondersteunen van mensen met een laag inkomen. Het is van belang dat ze hun belangrijke functie kunnen blijven vervullen in deze moeilijke tijd.’

Het kabinet is bereid om twee procent van de middelen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF+) voor de periode 2021-2027 te besteden aan de ondersteuning van de voedselbanken. Het gaat naar verwachting om circa acht miljoen Euro in totaal. De voedselbanken kunnen deze noodsteun van het kabinet tot nu toe alleen gebruiken als het eigen calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland leeg is. Daarom willen ze een onafhankelijke stichting opstarten. Deze zal in geval van nood voedsel inkopen voor de allerarmsten. Zo’n vangnet voorkomt dat voedselbanken of de overheid zelf eten moeten kopen; Een scenario dat op de loer ligt wanneer het aantal klanten als gevolg van de pandemie de komende tijd sterk stijgt.

Pien de Ruig, communicatiebestuurslid van Voedselbanken Nederland, maakt duidelijk dat al het geld slechts een opvangnet is, en bedoeld is als noodoplossing. Ze kunnen dus niet achterover hangen en er is nog steeds veel werk aan de winkel.

De voedselbank Rotterdam is de oudste voedselbank van Nederland. Van hieruit is de landelijke organisatie ontstaan die momenteel met de inzet van 11.000 vrijwilligers wekelijks bijna 40.000 voedselpakketten vanuit 168 lokale voedselbanken uitdeelt en ongeveer 132.500 Nederlanders van voedselpakketten voorziet. Ze beschrijven 2020 als ‘raar jaar’. Ze hebben veel tegenslagen meegemaakt, maar ‘elk nadeel heeft ook zijn voordeel’, en dus halen ze iets positiefs uit het afgelopen jaar; Men kijkt meer naar elkaar om. Zo hebben ze naast steun van de overheid, ook veel donaties ontvangen.

Ook in Rotterdam hebben ze het afgelopen jaar dus vanuit alle hoeken hulp ontvangen. En dit was hard nodig. Het zal niet makkelijk zijn alle toenemende klanten bij de voedselbank te helpen, maar met de miljoenen euro’s van het kabinet en de verschillende donaties moet dit gaan lukken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *