Waarde van de cryptomarkt groeit als kool

Waarde van de cryptomarkt groeit als kool

De financiële kranten schrijven er de laatste jaren steeds vaker over. Cryptomunten. De waarde van de cryptomarkt is in de afgelopen twee maanden verdubbeld. De totale waarde van alle cryptomunten bij elkaar komen voor het eerst uit boven de 2 biljoen dollar.

Bitcoin is de bekendste en duurste cryptomunt. Eén Bitcoin heeft momenteel een waarde van 56.542 Amerikaanse dollars, omgerekend is dat 47.599 Euro. Alleen de Bitcoin is hiermee al 1 biljoen waard. Toch zijn er ook andere cryptomunten die de laatste tijd flink aan het stijgen zijn. Ethereum, Binance Coin en LiteCoin zijn voorbeelden van andere cryptomunten die flinke groei laten zien. Toch komen deze munten bij lange na nog niet in de buurt van Bitcoin.

Dat steeds meer mensen crypto gaan gebruiken blijkt uit een rapport van Crypto.com. In januari 2021 waren er 106 miljoen wereldwijde crypto gebruikers. Een halfjaar daarvoor stond het aantal gebruikers nog op 74 miljoen wereldwijd. Het was tevens ook voor het eerst dat de 100 miljoen grens werd gepasseerd. Ook gaan steeds meer bedrijven de crypto accepteren als geldig betaalmiddel. Elon Musk heeft aangekondigd dat het in de toekomst mogelijk wordt om Tesla’s te kopen met Bitcoin. De Amerikaanse gebruikers van PayPal kunnen in de loop van dit jaar ook betalen met Bitcoin in webwinkels die zijn aangesloten bij het betalingsplatform.

Het investeren in crypto is alleen niet heel erg energiezuinig. De transactie van één Bitcoin kost ruim 200 kWh. Een gemiddeld huishouden van twee personen verbruikt 185 kWh per maand.  Een transactie van Bitcoin verbruikt ongeveer 20.000 keer zoveel energie als een creditcardtransactie, een transactie met Visa verbruikt ongeveer 0.01 kWh.

Dat crypto een steeds populairder wordt weten ze bij het AFM (autoriteiten financiële markten) ook. ‘’Door de toename in populariteit en de explosieve prijsstijgingen en dalingen vertonen crypto’s overeenkomsten met een klassieke zeepbel’’. Zegt een woordvoerder van het AFM. Bij z’n zeepbel kunnen prijzen lang oplopen. Iets kleins zoals een slecht nieuwsbericht, kan deze bel ineens laten spatten. De woordvoerder meld ook dat Crypto’s kwetsbaar zijn voor oplichting en fraude. ‘’Door de grote toename in populariteit kunnen aanbieders met frauduleuze bedoelingen makkelijker hun slag slaan. Hierdoor kunnen cryptobeleggers hun volledige inleg verliezen’’. Aldus de woordvoerder van het AFM.

Iemand die ervaring heeft met de lelijke kant van crypto is Henry (40). Henry werd getriggerd om te investeren in crypto door een scam advertentie van de Digitale Yuan. Toch wilt Henry na een maand goed onderzoek investeren in crypto. Hij wilt zijn inleg verdelen tussen zes cryptomunten. Drie grote en wat stabielere munten (Bitcoin, Ethereum en Litecoin) en drie kleinere munten (XRP, HOLO en Stormix). ‘’Het investeren in HOLO is puur idealistisch. Voor de rest hoop ik er natuurlijk aardig wat aan over te houden om minder te kunnen gaan werken’’. In het verleden heeft Henry een tijdje in aandelen geïnvesteerd, al ging het niet om mega bedragen. Waar Henry verwacht dat de Bitcoin over een aantal jaar staat weet hij niet, dat is volgens Henry een vraag die niemand kan beantwoorden. ‘’Het is een kwestie van vinger aan de pols houden en op het juiste moment instappen’’.

Een woordvoerder van het Nibud laat weten dat belangrijk is dat mensen de juiste keuzes maken. ‘’Het is belangrijk dat mensen niet beleggen met geld dat ze nog nodig hebben’’. Het Nibud heeft voor mensen die twijfelen of ze kunnen beleggen een tool ontworpen. Het Sparen, Aflossen of Beleggen Tool. Hiermee kunnen mensen zien of ze genoeg overhouden per maand om te gaan investeren. De woordvoerder van het AFM heeft er het volgende over te zeggen: ‘’Het AFM adviseert consumenten die willen investeren in crypto’s om zich vooraf goed in te lezen en alleen geld te investeren dat zij kunnen missen. Investeren in crypto’s kan leiden tot verlies van de volledige inleg’’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *