Het aantal rokende mensen is gedaald, wel is er meer gerookt

Het aantal rokende mensen is gedaald, wel is er meer gerookt

Het aantal rokers is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gedaald met 2% van 2019 tot 2020. Trimbos- instituut heeft onderzoek gedaan naar deze daling. Het aantal rokers is gedaald maar de rokers roken meer.

In het afgelopen jaar (2020) gaf 20% van de volwassenen in Nederland aan wel eens te hebben gerookt dit blijkt uit cijfer van het CBS. De aandelen rokers liggen nog steeds ver boven de doelen die zijn gesteld in het Nationale Preventieakkoord voor 2040. Het doel van dit akkoord is om met behulp van 70 maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid het gebruik van alcohol en rokende mensen te minderen naar 5% in het jaar 2040.

Het positieve is dat het percentage rokende mensen daalt. Professor Marc Willemsen, is expert op het gebied van tabaksontmoediging. Hij is bij het Trimbos- instituut verantwoordelijk voor het thema ‘tabak’. ‘ Dat is goed nieuws. Er is een groep waarbij het stoppen lukt, ook tijdens corona.’ Trimbos heeft in het jaar 2020 verschillende onderzoeken gedaan. ‘In dat onderzoek zien we dat de mensen die roken, wel meer roken dan voorheen.’ In het onderzoek dat is gedaan geven respondenten aan dat ze inderdaad meer zijn gaan roken. ‘ Eerst rookte ik alleen op een feestje, nu doe ik het elke dag. Als je thuis bent geeft het meer stress.’ Mensen blijven roken door het sociale contact dat ze missen of uit verveling.

Dat er nu minder rokende mensen zijn heeft ook te maken met de huidige pandemie. Rokers hebben meer kans last te krijgen van heftige corona symptomen omdat, zij minder afweer hebben in de longen. Als zij het virus hebben is de kans groter om ernstig ziek te worden.

Ook voor de huidige pandemie waren er mensen die probeerde te stoppen met roken doormiddel van antirook maatregelen. Roken is in de afgelopen jaren een stuk duurder geworden en roken wordt op veel plekken verboden. In de komende jaren gaan we naar een rookvrije samenleving en zal tabak alleen worden verkocht in tankstations of speciaalzaken. Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid is voor dit voorstel en heeft het op de agenda staan voor de ministerraad. ‘Zodat we snel naar een rookvrije samenleving kunnen gaan’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *