Dol op diversiteit

Dol op diversiteit

Ariena Poot

Ariena Poot is 57 jaar en heeft meerdere banen, maar haar hoofdinkomen is werken binnen de gezondheidszorg bij mensen die thuiszorg nodig hebben. Dit doet ze voor zowel jongere als oudere mensen. Sommigen zijn fysiek gehandicapt, sommigen geestelijk. Ariena wil vooral zeggen dat deze mensen niet zielig zijn en ook meetellen. Ariena is dankbaar dat ze haar werk mag doen en leert veel van de mensen waarmee ze werkt.

Haar leukste ervaring binnen de zorg was werken met een jongen van 18 met autisme. Hij was geobsedeerd door wol. Toen ze op een dag met hem ging wandelen, rende hij een brei-winkel in en haalde hij vliegensvlug een bol wol uit de schappen. Ariena zag de paniek al in de ogen van de vrouw in de winkel en heeft de bol wol toen betaald. Dat soort situaties vindt ze erg grappig.

Goede band

Ze is dol op de diversiteit die haar werk biedt en op de verbindingen die ontstaan tussen haar en de patiënten. Ze vindt een goede band tussen haar en de patiënt erg belangrijk en als ze voelt dat er geen klik is, zet ze de samenwerking dan ook stop. Zowel de patiënt als zij komt anders niet verder, vindt Ariena. Ze is blij dat dat gelukkig niet vaak gebeurt

Vroege zorger

Ariena denkt dat het zorgen voor mensen al sinds ze klein was in haar karakter zit. Als er mensen in haar gezin ziek waren, nam ze altijd de zorg voor hen op zich en sindsdien is er eigenlijk niets veranderd. Toen ze 18 jaar was, hielp ze voor het eerst mee binnen de gehandicaptenzorg en zo is ze geïnteresseerd geraakt in het vakgebied.

Gewoon proberen

Ze heeft een aantal opleidingen gedaan. Verpleging en Sociaal-Pedagogische Hulpverlening vallen onder andere binnen dit rijtje. Ondanks dat ze met alle opleidingen is gestopt, heeft ze geen spijt van haar keuzes. Ze is van mening dat je nooit van tevoren kan weten hoe iets uitpakt en dat je daarom niet bang moet zijn, maar het gewoon moet proberen. Zelfs nu twijfelt ze nog over wat haar nou echt gelukkig maakt, maar dat vindt ze niet meer dan normaal.

Gouden combinatie

Naast haar werk in de zorg geeft ze stem-expressie cursussen, massages aan mensen met dementie en kookt ze voor deze mensen. Op den duur zou Ariena de stem-expressie en massage met elkaar willen combineren, maar ook in de zorg kan ze deze passies tot uiting brengen. Sommige gehandicapten vinden het bijvoorbeeld ook fijn om gemasseerd te worden of om te oefenen met hun stem. Wat dat betreft vindt Ariena dan ook dat ze een gouden combinatie heeft gevonden in dit werk.

Communiceren met klanken

Stem-expressie houdt in dat je zonder dat je hoeft te kunnen zingen, aangeeft hoe je je vanbinnen voelt met klanken. Eén van de oefeningen is bijvoorbeeld doen alsof je stem een bal is en deze vervolgens overgooien naar een ander. Ariena legt uit dat het een vorm van zelfontdekking is, zonder dat het zwaar is.

Ariena vindt het verder mooi om te zien hoe mensen met dementie kunnen ontspannen door haar massages en al hun zorgen te zien verdwijnen.

Ze nodigt iedereen uit om eens naar een cursus stem- expressie te komen kijken en om niet te snel te oordelen over anderen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *