Iepen worden gevaccineerd in Rotterdam

Iepen worden gevaccineerd in Rotterdam

In Rotterdam staan ruim 160.000 bomen waarvan 6000 iepen. Iepen zijn in principe sterke stadsbomen, maar ieder jaar vanaf half mei begint voor deze bomen het griepseizoen. Rond deze tijd wordt de iepenspintkever actief die schimmelsporen achterlaat op de bomen. Hierdoor worden de bomen ziek en zit er niks anders op dan ze uiteindelijk te kappen.

De iepziekte keert jaarlijks terug. Het is een zeer besmettelijke schimmel voor de bomen. In de zomer vliegt de iepenspintkever rond, op zoek naar een zieke iep om zich voort te planten. Het vrouwtje legt in de boom haar eitjes waar na een paar weken jonge kevers uit vliegen. Zij dragen de schimmel en kunnen andere gezonde iepen aantasten door aan jonge takjes te eten. 

De schimmel kan zich ook verspreiden door wortelcontact tussen een zieke iep en een gezonde iep. Hier is helaas niks tegen te doen, het vaccin werkt hier ook niet tegen. Echter komt dit niet vaak voor. Als een iep besmet is, raken de houtvaten verstopt wat er uiteindelijk tot leidt dat de hele boom afsterft. 

Van de 6000 iepen in Rotterdam is de helft van nature al resistent is tegen de kever. De andere 3000 bomen worden door Rotterdam Stadsbeheer gevaccineerd. Om de 10 centimeter wordt de prik in de boom gezet. Dit gebeurd omdat een boom soms op bepaalde plekken geen vloeistof goed kan laten doorstromen.

Om de iepziekte controleerbaar te houden, is het zaak dat zieke iepen tijdig worden opgemerkt. In de zomermaanden controleert gemeente Rotterdam de bomen. Dit doet de ‘iepenwacht’. Er wordt gecontroleerd op ziekteverschijnselen zoals gele bladeren. Een middel dat de iepenwacht gebruikt is feromoonval met een geurlokstof. Hier komen de iepenspintkever op af. Op deze manier worden hun vliegroutes in kaart gebracht en kan de gemeente preventieve maatregelen treffen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *