‘De keuzes van mijn vader hebben consequenties voor mijn schooltijd gehad’

‘De keuzes van mijn vader hebben consequenties voor mijn schooltijd gehad’

Janine Monteiro – Don is 55 jaar en is christelijk opgevoed. De bijbel was een groot deel van de opvoeding. Programma’s van de VPRO werden niet gekeken en als je niet geloofde ging je naar de hel. Janine wist de bijbel uit haar hoofd en ging naar een christelijke school. ‘De keuzes van mijn vader hebben consequenties voor mijn schooltijd gehad’.

Janine heeft op verschillende basisscholen gezeten en moest elke keer opnieuw vrienden maken. Haar vader Gerrit zat bij een kerk, deze was aangesloten bij de basisschool van Janine. Hij kreeg daar veel discussies waardoor Janine vaak moest nablijven op school. Tot op de dag van vandaag weet Janine niet waar dit om ging.

Thuis situatie

Na de basisschool en middelbare school werd de thuis situatie erger. Janine’s  moeder overleed toen zij 15 jaar oud was en Gerrit was nog meer bezig met het geloof. Opmerkingen over geesten en duivels en uitspraken over vrouwen.’ Vertelt Janine.  De vrouw moet een rok aan en een hoed op in de kerk en de vrouw hoort aan het aanrecht.’ Dit was erg tegenstrijdig omdat, hij dit niet van zijn eigen dochter verwachte.

Geweld

Thuis was er geweld en volgens de bijbel mocht je slaan. ’Tuchtigt uw kinderen want dat hoort bij de opvoeding.’ Dit uitten zich dan in blauwe billen en een hersenschudding, Gerrit had het regime.

Consequenties verdere leven

In het jong volwassen leven werd het lastig doordat Janine bepaalde opvattingen had meegekregen van haar vader. Janine werd verliefd op Jeroen en vroeg advies aan haar vader. Hij bepaalde aan welke eisen een man van Janine moest voldoen zoals, een goede baan, gelovig en respectvol.

Niet alleen Janine leed onder de geloofsovertuiging van haar vader, haar zus Adele had angststoornissen en werd niet geholpen. Vanuit de bijbel kon zijn kind geen psychische problemen hebben en anders was het van de duivel, vond Gerrit.

Janine ontwikkelde angsten rond haar 21e door de jaren lange verhalen over het geloof. De angst die zij ontwikkelde was voor de kleur zwart, dit betekent  duivels. Op latere leeftijd net voor dat zij kinderen kreeg heeft ze zich los moeten rukken van de overtuigingen die zij altijd mee kreeg.

Kinderen

Janine heeft er bewust voor gekozen haar twee kinderen op een christelijke school te zetten. ‘Ik vond het belangrijk dat jullie wel iets mee kregen van de bijbel.’ Ze heeft expres niet te veel van de bijbel meegegeven omdat, ze het associeerde met duivels door haar eigen jeugd. Tot op de dag van vandaag heeft haar achtergrond nog invloed op het dagelijks leven. ‘je komt nooit helemaal los van het geloof ondanks je dat wel zou willen.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *