Orgel Joke (71) ”Het orgelspelen heeft me een enorme troost geboden”

Orgel Joke (71) ”Het orgelspelen heeft me een enorme troost geboden”

Van Ne me quitte pas tot California Dreaming. De 71 jarige Joke Meijer veroverd met haar keyboardcovers op Instagram de harten van vele Nederlanders onder haar artiestennaam Orgel Joke, en dat allemaal vanuit haar woonkamer. Maar wie schuilt er achter het keyboard? ”Ik ben toch ook maar gewoon een vrouw die op dr keyboard wat liedjes speelt”

Als in maart 2020 het coronavirus Nederland heeft bereikt besluit Joke vanwege haar COPD uit veiligheid thuis te blijven. ‘’Mijn kinderen durfde amper te komen, het was alleen maar via Skype’’. Dit alles kwam uitgerekend nog geen twee maanden na het overlijden van haar man. ‘’In maart zei mijn zoon: Ma, ga weer spelen en stuur een filmpje naar me toe. Dan zet ik het op Instagram voor de grap’’. Het filmpje wordt op Instagram gezet met de naam Orgel Joke. ‘’De eerste dag dat het filmpje erop stond meldde mijn zoon. Ma, heb je gezien dat je 10.000 volgers hebt op Instagram. Ik zei joh, ik heb helemaal geen Instagram, dus dat heb ik eerst nog moeten installeren’’. Op de tweede dag liken dj Tony Junior en dj Mental Theo het filmpje. ‘’Zo is het balletje gaan rollen’’. Door het enorme succes blijkt het orgelgeluid onvervangbaar. ‘’Naderhand stuurde ik hem liedjes toe met een andere tune, bijvoorbeeld een pianogeluid of een accordeongeluid. Toen zei hij: Nee ma, dat kan niet meer, je bent nu Orgel Joke dus je moet wel deze tune aanhouden’’. Het spelen en opnemen van de liedjes heeft Joke, twee maanden na het overlijden van haar man en tijdens coronatijd, een enorme troost geboden. ‘’Dit heeft mij er helemaal doorheen geholpen. Ik kan me anders niet voorstellen wat ik hele dagen had moeten doen. Ik ging niet naar buiten, ik ging niet naar winkels, de boodschappen werden gebracht, dus dan had ik alleen maar een boekje gelezen of een filmpje gekeken maar daar hield het dan ook mee op’’. De grap van zoonlief is inmiddels uitgelopen op meerdere tv optredens, 40.000 Instagram volgers en een hoop nieuwe contacten. Iets dat ze beide niet hadden verwacht.

Aan het opnemen van een filmpje is Joke vaak veel tijd kwijt. In het begin nam haar zoon de filmpjes op en plaatste hij ze op Instagram. Inmiddels doet Joke het allemaal zelf omdat haar zoon een drukke baan heeft. ‘’Ik moest het op een gegeven moment wel leren want anders zou het ophouden, en dat zou ik jammer vinden’’. Des ochtends zoekt Joke haar bladmuziek uit en begint daarna met repeteren. Ze merkt wel dat het repeteren wat langer duurt omdat de liedjes steeds lastiger worden, ze heeft er inmiddels al meer dan 220 gedaan. Na een korte pauze begint ze in de middag weer met spelen en gaat ze over tot het opnemen. ‘’Als ik ga opnemen dan doe ik eerst altijd mijn haren, dan zorg ik dat ik opgemaakt ben en dat mijn nagels er goed uitzien’’. Als de opnames gelukt zijn begint het  monteren, om het vervolgens de volgende dag op Instagram te zetten. Gemiddeld post Joke drie keer per week.

Muziek maken doet Joke al haar hele leven. Op haar vijfde bespeelde ze al de blokfluit en de melodica. ‘’Daarna moest ik van mijn ouders piano leren, maar dat moest perse klassiek en dat was niet mijn ding. Toen heb ik net zolang gezeurd tot ik een gitaar mocht, en toen ben ik gitaar gaan spelen’’. Samen met haar vriendin Nel besluit ze een band te starten onder de naam De Jonels. Tijdens een deelname aan Jong Talent in Vlaardingen kwamen Joke en Nel in contact met twee mannen die zich uiteindelijk bij de band voegen. Onder een nieuwe naam wonnen De Zorro’s de talentenshow. Na meerdere optredens met de band krijgt Joke verkering. Haar toenmalige vriend wilde graag dat Joke stopte met de band omdat ze elk weekend aan het optreden was. ‘’Toen heb ik helaas de band opgegeven. Dat had ik nooit moeten doen, maar ja je bent verliefd en je denkt dan kies je daarvoor. Maar daar heb ik later wel spijt van gekregen’’. De relatie hield overigens geen stand. In 2003 breekt Joke haar pols na een valpartij, de breuk wordt gezet en in het gips gezet. Achteraf had de breuk met pennen vastgezet moeten worden. Toen de pols uit het gips kwam stond hij helemaal scheef, en omdat er dystrofie was bijgekomen was opereren geen optie. Joke is daarna nog een tijd in therapie geweest om haar vingers te kunnen laten bewegen. Met succes, maar haar pols kan ze nog altijd slecht bewegen. Lange tijd kan Joke geen instrument meer bespelen tot een neef haar vertelde dat je bij een elektrische piano links vaste akkoorden kan bespelen waarbij je je vingers niet veel hoeft te bewegen. Zodoende is Joke een jaar of zes geleden weer muziek gaan bespelen. Vandaag de dag zingt Joke ook nog in een popkoor genaamd Popkoor Diamond.

Na haar vele tv optredens en 40.000 volgers op Instagram is Joke eigenlijk een BN’er. ‘’Dan komen ze weleens naar je toe met mag ik met je op de foto? Daar moet ik wel heel erg aan wennen. Dan denk ik, ik ben toch gewoon een vrouw die in Vlaardingen woont, en die op d’r keyboard wat liedjes speelt. Dan zeg ik ook altijd, ik ben maar Joke Meijer, ik ben  niks bijzonders. Dan zeggen ze ja, je bent een BN’er. Dan zeg ik ja zal wel. Ik voel me gewoon Joke Meijer en zo wil ik ook blijven.’’ De optredens in tv programma’s zijn Joke nog nooit tegengevallen. ‘’ Je wordt in een warm bad ontvangen.’’ Het contact met de BN’ers voelt dan ook ‘’leuk en spontaan’’ aan. Haar meest recente en waarschijnlijk grootste tv optreden kwam tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, waar alleen in Nederland al 2,8 miljoen mensen naar keken. Joke werd gevraagd om twee liedjes te spelen, Ein Bißchen Frieden van Nicole en de tune van het Songfestival. De tune was voor een klein stukje op tv maar waarvoor precies was Joke nog onbekend. Dat het fragment uiteindelijk werd getoond tijdens de eerste halve finale verbaasde Joke dan ook zeer.

In de toekomst hoopt Joke weer normaal te kunnen gaan leven. ‘’Ik hoop dat we dadelijk allemaal een vaccinatie hebben. Ik heb nu gelukkig mijn tweede gehad, en mijn oudste zoon krijgt er nu ook een. Ik hoop dat ik die weer eens kan knuffelen, want dat mis je’’. Ook hoopt ze op dezelfde manier te kunnen blijven spelen op haar keyboard. Dit hoopt Joke mede omdat ze dan door kan gaan met het geven van financiële bijdrages aan mensen en instanties. ‘’Ik verdien nu met van alles. Het zijn kleine dingetjes, maar als ik wat verdien gaat het echt allemaal naar het goede doel. Mijn droom is dat ik dat kan blijven doen’’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *