Wel naar de prostituees maar niet naar de film

Wel naar de prostituees maar niet naar de film

Nederland is beetje bij beetje bezig met het heropenen van het land. 19 mei mochten de sekswerkers hun deuren weer openen voor klanten. Een beroep dat lastig op anderhalve meter uit te oefen is. Terwijl de zonnebankstudio’s, bioscopen en sauna’s hun deuren dicht moeten houden.

Thomas Breedveld, persvoorlichter bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een reactie weten dat ‘’Het virus ons op dit moment slechts beperkte ruimte biedt voor versoepelingen. Hoewel het nu de goede kant op lijkt te gaan wat betreft de druk op de zorg, moeten we voorzichtig blijven. Hierdoor zijn we gedwongen om keuzes te maken bij het heropenen van de samenleving. Hierbij laat het kabinet zich adviseren door het OMT. Het kabinet kijkt bij het heropenen van de samenleving naar de optelsom van het aantal contactmomenten, besmettingsrisico en  reisbewegingen maar ook de sociaal-maatschappelijke en economische impact wordt meegewogen’’.

Samenwerking Verantwoord Zonnen laat in een persbericht op hun website duidelijk weten het niet eens te zijn met de beslissing van het kabinet. SVZ noemt in haar persbericht een aantal heropende beroepen en activiteiten waaronder sekswerkers en danslessen en vergelijkt het met een bezoek aan de zonnebankstudio. ‘’reserveren en betalen vooraf, eigen (gedesinfecteerde en optimaal geventileerde) ruimte, contact met personeel nauwelijks en op ruim 1,5 meter, drukte op straat neemt niet echt toe door bezoek aan zonnestudio’’.

Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters is iets coulanter in zijn reactie. Nolthenius begrijpt dat het kabinet bepaalde dilemma’s heeft met het heropening plan maar vind de keuze om de bioscopen gesloten te houden onbegrijpelijk. ‘’De bioscopen hebben vorig jaar miljoenen (ongeveer 1  miljoen) bezoekers getrokken, en er is geen één besmetting geweest’’ Volgens Nolthenius komt dit door het protocol dat vele bioscopen volgen. ‘’Het ontbreekt aan maatwerk’’ aldus Nolthenius, die zich ook (voornamelijk) druk maakt om de gevolgen bij de jongerengroep. ‘’Onze sector heeft door de lasten steun alles tot nu toe overleefd, maar bij de jongerengroep is de schade niet te overzien’’. Jongeren zouden juist gebaat zijn bij een bioscoopbezoek in een veilige omgeving volgens Nolthenius.

De VNSWB (brancheorganisatie voor Sauna en Wellnessresorts in Nederland) noemt in een persbericht de keuze om de saunabranche uit versoepeling stap 2 te halen ‘’onbegrijpelijk’’. Branchevoorzitter Jos Keizer noemt in het persbericht dat de sauna’s op het allerlaatste moment niet meer bij stap 2 hoorde. Volgens de brancheorganisatie gebeurde dit zonder aankondiging of enige vorm van overleg. ‘’En dit terwijl sekswerkers plotseling alle ruimte krijgen. Misschien leuk voor hen en hun klanten, maar onbegrijpelijk en niet uit te leggen aan al die ondernemers en hun medewerkers die al meer dan tien maanden nagenoeg geheel gesloten zijn en nu waarschijnlijk nog langer moeten wachten. Dit lijkt erg op inconsequent en onbehoorlijk bestuur’’ aldus Jos Keizer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *