Comenius Lyceum stelt plan op om school zo veilig mogelijk te heropenen

Comenius Lyceum stelt plan op om school zo veilig mogelijk te heropenen

Foto: ingang Comenius Lyceum

Het Comenius Lyceum in Capelle aan den IJssel heeft een plan van aanpak opgesteld, zodat de school het aantal besmettingen tot een minimum kan beperken, en leerlingen en docenten gezond de zomervakantie in kunnen gaan. Middelbare scholen mogen op 31 mei al open gaan, maar het is pas verplicht vanaf maandag 7 juni. Het Comenius Lyceum heeft besloten om niet al op 31 mei volledig open te gaan, maar dit pas per maandag 7 juni te doen.

 “Wij hebben hiervoor gekozen, omdat we met deze extra week tijd hopen te kopen voor collega’s die eventueel hun eerste of tweede prik krijgen”, zo laat rector Pascal Scholtius weten. “Daarnaast hebben we ook nog wat voorbereidingstijd nodig, zodat we onze school zo goed en veilig mogelijk open kunnen laten gaan. Daarbij gaat het vooral om het veilig inrichten van de lokalen, zodat er goed afstand kan worden gehouden door leerlingen ten opzichte van hun docenten, en het opstellen van een rooster dat gebaseerd is op fysieke lessen.”

Als het Comenius Lyceum op maandag 7 juni open gaat, zal het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes in de school verplicht blijven voor leerlingen en docenten. Ook moeten leerlingen en docenten hun handen blijven desinfecteren voor de lessen en zullen de deuren en ramen van de lokalen verplicht open blijven om het lokaal zo goed mogelijk te ventileren. Daarnaast zal er ook een dringend advies komen naar leerlingen en docenten toe om twee keer per week een zelftest te doen, zo laat Scholtius weten. “Vanaf 7 juni staan er bij de ingang van de school zelftesten voor leerlingen. Voor docenten zijn die zelftesten nu al beschikbaar. Het dringende advies naar leerlingen en collega’s toe is om jezelf twee keer per week te testen. Heb je klachten, dan is deze test niet voldoende en maakt de leerling of collega een afspraak voor een test bij de GGD.”

Volgens de onderwijsbonden kunnen scholen echter nauwelijks garanderen dat leerlingen zich twee keer per week testen, zo laat de Algemene Onderwijsbond weten op hun website. “Veel werknemers in het onderwijs maken zich daarom zorgen over hun gezondheid”, zo laat AOb-bestuurder Henrik de Moel weten. “Zeker nu nog lang niet iedereen aan de beurt is geweest voor zelfs maar de eerste vaccinatie.”

Het Comenius Lyceum houdt rekening met de docenten, maar ook met leerlingen die de heropening niet zien zitten. “Docenten die onder een risico groep vallen of het niet aandurven om fysiek les te geven aan een volledige klas kunnen dit aangeven bij hun leidinggevende, en dan gaan we op zoek naar een oplossing. Dat zou bijvoorbeeld een online les kunnen zijn met ondersteuning van een onderwijsassistent op locatie. Ook leerlingen zijn niet verplicht om naar school te komen als ze onder een risicogroep vallen of bang zijn de lessen te volgen. Het online aanbieden van lessen zal dan soms ook doorgaan”, zo laat Scholtius weten.

“De meeste docenten vinden het wel weer leuk om les te gaan geven terwijl er leerlingen in het lokaal zitten”, zo laat een docent van het Comenius Lyceum weten. “We hebben dat toch allemaal gemist. Nu hebben we eindelijk weer interactie met de leerlingen en dat maakt het lesgeven ook wat makkelijker, dan wanneer leerlingen tijdens een online les niet veel reageren, omdat ze toch vaak niet veel zin en geen motivatie hebben om de les serieus te volgen.” Maar er zijn ook een aantal docenten die het nog niet zien zitten, omdat ze nog geen eerste of tweede prik hebben gekregen, zo laat de docent weten. “Daarom zijn wij als docenten heel blij dat het Comenius Lyceum rekening houdt met deze docenten en ze de kans geeft om naar een alternatief te zoeken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *