De mogelijke opponenten van het Nederlands elftal in de achtste finales

De mogelijke opponenten van het Nederlands elftal in de achtste finales

Het EK voetbal is iets waar we in Nederland al een hele tijd naar uitkijken. Waar het EK vorig jaar nog werd afgelast vanwege de coronapandemie, is het dit jaar dan wel eindelijk zover. En het Nederlands elftal is ook van de partij. Na zeven jaar doen we eindelijk weer mee aan een eindtoernooi. Nederland is ingdeeld in groep C met Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Maar welke landen zou het Nederlands elftal allemaal kunnen treffen, mocht het de achtste finales halen?

De ploeg van bondscoach Frank de Boer begint op 13 juni met een wedstrijd tegen Oekraïne. Daarna speelt het in de groepsfase nog tegen Oostenrijk en Noord-Macedonië. De kans dat Nederland door deze groep komt lijkt vrij groot, want niet alleen de nummers één en twee van de in totaal zes poules plaatsen zich voor achtste finales, ook de vier beste nummers drie weten zich te plaatsen voor een plek bij de laatste zestien.

Bij een gelijke stand in de poule van twee of meer landen wordt er eerst gekeken naar het onderlinge resultaat, dan naar het hoogste doelsaldo en daarna naar het hoogste aantal gescoorde doelpunten.

Mocht het Nederlands elftal eerste eindigen in groep C, dan wacht er een wedstrijd tegen de nummer drie van groep D (Engeland, Kroatië, Schotland en Tsjechië, groep E (Spanje, Polen, Zweden en Slowakije) of groep F ‘de poule des dood’ (Frankrijk, Portugal, Duitsland en Hongarije). In dit geval speelt Nederland zijn achtste finale op 27 juni in Boedapest in het Puskas Ferenc Stadion.

Als Oranje tweede wordt in groep C, dan is de nummer één van groep A de tegenstander in de achtste finale. In groep A zitten Italië, Zwitserland, Turkije en Wales. In dit geval speelt Nederland zijn achtste finale al op 26 juni in het Wembley Stadium in Londen.

Wanneer het Nederlands elftal derde wordt in groep C, dan moet Nederland ervoor zorgen dat het bij de beste vier van de in totaal zes nummers drie hoort om een plek bij de laatste zestien veilig te stellen. Voor het bepalen van de vier beste nummers drie worden de volgende criteria toegepast: hoogste aantal punten, is dat gelijk dan wordt er gekeken naar het hoogste doelsaldo. Is dat nou ook gelijk dan wordt er gekeken naar het hoogste aantal gescoorde doelpunten. Mocht ook dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het hoogste aantal gewonnen wedstrijden. Het komt niet vaak voor, maar is ook dit criteria bij een aantal nummers drie gelijk, dan wordt er gekeken naar het laagste aantal disciplinaire punten, oftewel welk land heeft de minste gele en rode kaarten gepakt in de groepsfase (elke gele kaart is 1 punt, elke rode kaart is 3 punten). Is dit nou ook gelijk dan wordt er gekeken naar de hoogste plek op de overall European Qualifiers rankings.

Als het Nederlands elftal derde wordt en het zit bij de beste vier nummers drie, dan krijgt het in de achtste finale een zware klus voor de boeg tegen of de nummer één van groep E of de nummer één van groep F. In dit scenario speelt Nederland zijn achtste finale op 28 juni in Boekarest in het National Arena Boekarest of op 29 juni in Glasgow op Hampden Park.

De kwartfinales worden gespeeld op 2 en 3 juli in Sint-Petersburg, München, Bakoe en Rome. De halve finales (6 en 7 juli) en de finale (11 juli) worden allemaal gespeeld in het Wembley Stadium in Londen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *