Een veelbewogen jaar voor bso To Be kind door coronacrisis

Een veelbewogen jaar voor bso To Be kind door coronacrisis

Foto: Nick Steenhuis

Anita Barm is 51 jaar en werkt als pedagogisch medewerker op bso To Be Kind in Nieuwerkerk aan den IJssel. Door de coronacrisis heeft de bso een bijzonder jaar achter de rug. Zo was de bso de ene periode alleen open voor alle kinderen, en tijdens de periodes van lockdowns alleen geopend voor de noodopvang. Anita vertelt hoe het jaar eruit zag voor de pedagogisch medewerkers van bso To Be Kind.

Hoe hebben jullie als bso het afgelopen jaar beleefd?

“Het was door corona natuurlijk een vreemd jaar. Tijdens de lockdowns waren we alleen open voor de kinderen van ouders met een cruciaal beroep (noodopvang), en op de andere momenten waren we open voor alle kinderen. We moesten ons natuurlijk voortdurend aan de situatie aanpassen en dat was niet altijd makkelijk, maar we zijn er met zijn alle doorheen gekomen.”

Wat is naast het feit dat alleen kinderen van ouders met een curicaal beroep mogen komen tijdens de noodopvang, nou een verschil tussen de noodopvang en wanneer jullie volledig open zijn?

“Aan het begin hadden we daardoor veel minder kinderen op de bso. Tijdens de eerste lockdown hadden we meestal maar acht of negen kinderen en wanneer we volledig open waren hadden we 32 kinderen. Dus dat was wel een groot verschil. Maar tijdens de tweede lockdown waren er opeens veel meer kinderen die naar de noodopvang kwamen en toen hebben we zelfs een keer 22 kinderen gehad op één dag.”

Waarom kwamen er tijdens de tweede lockdown veel meer kinderen naar de noodopvang?

“Wij denken dat de mensen tijdens de eerste lockdown gewoon heel erg bang waren voor het virus. Er was ook nog niet zoveel bekend over het virus. Ouders wilden hun kind(eren) dan liever thuis houden. Nu weten we meer over het virus en ouders met brengen hun kinderen dan gewoon naar de bso, want ze moeten werken en de bso is toch open.”

Heeft de noodopvang bij jullie voor veel problemen gezorgd?

“Ja, dat komt omdat we bij onze bso één pedagogisch medewerker op een groep van elf kinderen zetten. Als we dan maar 8 of 9 kinderen hadden tijdens de eerste lockdown, konden veel pedagogisch medewerkers, op onze locatie, niet hun uren draaien. We kregen dan wel volledig uitbetaald, maar hoefden niet al onze uren te draaien. Tijdens de tweede lockdown konden we met 22 kinderen wel meer uren maken, maar toen moesten we ook echt al onze uren maken.”

Hoe hebben jullie dat opgelost?

“Op andere locaties was er een tekort aan pedagogisch medewerkers, dus soms konden de pedagogisch medewerkers va onze locaties, daar dan een deel van de dag of een hele dag werken, dus zo konden ze toch nog hun uren maken.”

Nu is de bso alweer anderhalve maand volledig open, maakt het veel verschil met de noodopvang voor jullie?

“Het zijn natuurlijk iets meer kinderen. Daarnaast maakt het voor ons qua ophalen niet veel uit, want tijdens de noodopvang kwamen de kinderen van vier verschillende scholen. De kinderen die er nu de bso weer volledig open is weer bij komen, komen ook van die vier scholen. Maar wat wel anders is, is dat we nu in een bubbel zitten. We hebben dus nu twee groepen van kinderen van twee scholen in plaats van één grote groep van de kinderen van de vier scholen samen.”

Heeft u het ondanks dit jaar nog wel naar u zin als pedagogisch medewerker?

“Ja onwijs veel. Ik vind het hartstikke leuk met mijn collega’s en met de kinderen, ondanks een turbulent jaar.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *