‘Je hoeft niet voor jezelf iets terug te verwachten, dat is niet nodig’

‘Je hoeft niet voor jezelf iets terug te verwachten, dat is niet nodig’

Een gesprek met Rotterdamse moeder Hanneke Vermaas (51) over religieuze opvoedingen. Heeft twee dochters van 13 en 18 jaar. Ze is zelf opgegroeid in een niet gelovig gezin met een vader, moeder en een oudere zus in Ouderkerk aan de IJssel.

Hoe denk jij over een religieuze opvoeding?

‘Wij zijn daar niet mee bezig geweest bij de opvoeding van onze meiden. Maar ik denk dat liefde overal zal moeten overheersen. Ook in religie. Helaas weten we dat dit soms op de verkeerde manier gaat.’ Vermaas geeft aan het belangrijk te vinden dat je jezelf kunt zijn en blijven, niet oordeelt en altijd open en eerlijk bent. ‘Respectvol naar andere mensen. Wel zaten mijn kinderen op een katholieke basisschool. Maar de religie is niet hetgene wat ons aantrok, we vonden de school erg goed en dat het katholiek onderwijs was stoorde ons niet. En de kinderen ook niet.’

Welke religie spreekt jou het meeste aan?

‘Het boeddhisme spreekt mij enorm aan. De basis hiervan is dat je rust hebt in je geest. En dat je daarbij het leven wat je hebt, met rust en kalmte aanvaart. Ook de vervelende dingen die er zouden kunnen zijn. Dus altijd positief zijn. En niet oordelen of veroordelen maar altijd met de bedoeling om iets vanuit liefde te doen. Dus vriendelijk zijn naar anderen. Dat is mijn levenshouding. Dan breng je anderen iets goeds. En je hoeft niet voor jezelf iets terug te verwachten. Dat is niet nodig. Enkel geven is oké.

Wat inspireert jou in het dagelijks leven?

‘Sommige mensen willen alleen materiele dingen. Ik wil vooral innerlijke rust, geluksmomenten en fijne mensen om me heen. Dit is een typerende tekst voor mij.’ Vermaas geeft aan geen worstelingen meer te hebben met bepaalde dingen omdat ze nu anders naar dingen kijkt.

Waarom geloof jij niet streng in een bepaalde religie?

‘Ik geloof erg sterk in liefde. Ik denk dat je bij het meerdere deel van de handelingen die je dagelijks uitvoert liefde nodig hebt. Maar ik denk niet dat je een God nodig hebt die jou leert hoe jij iemand lief moet nemen. Of dat jij afhankelijk bent van de liefde van god. Ik denk zelf dat ik zonder een God er zelf een heel mooi leven van kan maken. Ook zijn er vroeger in de kerk bepaalde dingen gebeurd op het gebied van seksuele handelingen met kinderen. Het is niet per se dat ik daarom niet religieus ben, maar dit vind ik bijvoorbeeld wel echt heel erg en daardoor ben ik het ook niet eens met bepaalde regels. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel erg dat vrouwen in islamitische landen zo erg worden achtergesteld en op een slechte manier behandeld worden. Dat vrouwen hun lichaam moeten bedekken, omdat ze anders te aantrekkelijk zijn voor mannen. Ik ken geen enkel geloof waarbij de vrouw niet achtergesteld wordt op de man. En daar ben ik niet zo van.

Heb jij vooroordelen over mensen die strenggelovig zijn?

Nee, echt totaal niet. Al moet ik wel zeggen dat ik niet heel veel mensen in mijn omgeving heb die strenggelovig zijn. Dus misschien is dat dan een onbewust iets, maar ik zou er nooit iemand op oordelen omdat diegene gelooft in iets. Daar heb ik juist heel erg respect voor. Ik denk ook dat ik weinig mensen in mijn omgeving heb die gelovig zijn omdat wij gewoon een hele andere levensstijl hebben. Dat trekt elkaar dan toch minder.

Over de auteur

Claire Daemen

Hoi! Mijn naam is Claire Daemen. Neem een kijkje in mijn publicaties, als je tips of kritiek hebt hoor ik het graag! E-mail: clairedaemen.daemen@student.nl Telefoon: 0641825907 Groetjes Claire

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *