Rode Kruis start online reanimatie cursus

Rode Kruis start online reanimatie cursus

Het Rode Kruis heeft vandaag (15 juni) op Instagram een cursus reanimeren online gezet. Met als doel het bereiken van jongeren.

De online reanimatie cursus is op het Instagram account van het Rode Kruis te vinden onder de naam ”Life Saving Stories”. Life Saving Stories bestaat uit 35 Instagram stories, waarin iemand gereanimeerd moet worden na een hartaanval. Het is de bedoeling dat je door de stories heen tikt om zo de basis en het ritme van een succesvolle reanimatie te leren. Het Rode Kruis wil door middel van Instagram stories meer jongeren bereiken.

In Nederland krijgen gemiddeld 300 mensen per week een hartaanval buiten het ziekenhuis. Uit onderzoek is gebleken dat veel omstanders, waaronder veel van de jongeren generatie, niet weten wat ze moeten doen. Slechts één op de zes jongeren weet hoe ze moeten reanimeren of een AED moeten gebruiken. Dat terwijl het gebruik van reanimatie en AED binnen zes minuten de overlevingskans met 50% vergroot.

Eline Nijhof, hoofd EHBO Rode Kruis, laat in een persbericht weten: “We zijn heel enthousiast over ‘Life Saving Stories’. Het is mooi om een serieus onderwerp zoals reanimatie aan te bieden aan jongeren op het platform waar ze al dagelijks op zitten. Op deze manier maken we de drempel laag om reanimatievaardigheden aan te leren. Vervolgens volgt het stapje naar oefenen in de praktijk vanzelf. Deze stap past ook heel goed in onze strategie om meer jongeren EHBO- en reanimatievaardigheden aan te leren. En de aangrijpende beelden van de voetballer dit weekend, laten maar weer eens zien hoe belangrijk het is.”

De aangrijpende beelden waarover wordt gesproken gaan over Christian Eriksen. De Deense voetballer ging afgelopen zaterdag tijdens het EK duel Denemarken – Finland naar de grond. Eriksen werd op het veld gereanimeerd, maar maakt het inmiddels goed. Alberta Opoku van het Rode Kruis, liet tijdens een interview met Radio Rijnmond weten dat er na het incident een enorme stijging te zien was in het aantal aanmeldingen voor reanimatiecursussen. “We zagen zaterdag al een stijging van 209 procent, maar zondag zelfs van 900 procent” aldus Opoku.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *