Gemeente Rotterdam probeert maatregelen te handhaven

Gemeente Rotterdam probeert maatregelen te handhaven

De gemeente Rotterdam heeft een aantal maatregelen in de stad genomen zodat de coronamaatregelen gehandhaafd kunnen worden, echter is dit lastiger dan gedacht. Sinds de laatste persconferentie begint het steeds drukker in de stad te worden en dat betekend dat de regels ook een stuk lastiger te handhaven zijn.

“ We merken dat het erg lastig is om de coronaregels te handhaven.” Zo laat woordvoerster Saskia Pesy van de gemeente Rotterdam weten.” De reden dat dit erg lastig is, is omdat het erg druk is in de stad en wij merken dat de meeste mensen de regels steeds meer links laten liggen waardoor het op bepaalde plekken zoals de koopgoot en de markthal gewoon ontzettend druk wordt. Toch doen wij ons uiterste best om de regels zo nauwkeurig mogelijk te handhaven. Zo hebben wij als gemeente Rotterdam overal looprichtingen aangegeven en controleren wij streng op het aantal personen wat een winkel maximaal binnen mag laten. Ook hebben wij daarvoor extra handhaving in gezet. Die kunnen ingrijpen waar het te druk is en mocht het echt nodig zijn kunnen ze ook boetes uitdelen.”

Sinds de laatste versoepelingen die 5 Juni plaatsvonden is het een stuk drukker in de stad. Dat is ook goed te zien de terrassen zitten vol en de geur van het eten is door grote delen van de koopgoot te ruiken. Iedereen gaat nadat ze op een terras hebben gezeten lekker winkelen in de markthal of in de koopgoot. Bij iedere winkel is een desinfectie middel te zien. Iedereen moet eerst zijn handen desinfecteren voordat hij of zij de winkel in kan. Ook zijn er looprichtingen aangegeven en wordt overal vermeld dat er goed gelet moet worden op de anderhalve meter. “ Ja ik word een beetje gek van al die maatregelen” Zo geeft Carla de Breij aan die op dat moment aan het shoppen is in Rotterdam.” Ik merk aan mijzelf dat ik de regels niet goed naleef maar dat komt ook mede doordat het de laatste tijd erg goed gaat met de cijfers en dan let ik er minder erg op als ik eerlijk ben.”

Het is nog steeds verplicht om mondkapjes in binnenruimtes te dragen, dus ook in winkels. De meeste mensen geven gehoor aan deze regel maar er zijn een aantal mensen die geen mondkapje op hebben. “Ik heb er een mooi trucje voor” Zegt Jan de Schie die aan het winkelen is in Rotterdam.” Ik heb een kaartje uitgeprint waar staat dat ik geen mondkapje op hoef te doen wegens gezondheidsklachten. Ik heb buiten mijn normaal klachten helemaal geen gezondheidsklachten maar dan hoef ik in dit heerlijke weer in ieder geval geen mondkapje op.” Jan weet dat het tegen de regels en een flinke boete kan opleveren maar daar zit Jan totaal niet mee.” Het blijkt uit alle cijfers van het RIVM dat de besmettingen weer omlaag gaan, dus moet ik ook wel weer eindelijk gewoon normaal kunnen winkelen in mijn eigen stad zonder heel de tijd te moeten denken aan dat mondkapje.”

De gemeente Rotterdam houdt rekening met mensen zoals Jan. “ Wij weten dat er mensen zijn die dit soort dingen doen maar wij kunnen daar vrij weinig aan doen.” Laat de woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten. “ Wij doen ons uiterste best maar tegen dit soort dingen zijn wij kansloos als gemeente, aangezien wij niet kunnen bewijzen of meneer of mevrouw echt gezondheidsklachten heeft of niet. Wij hopen dat mensen zich zoveel mogelijk houden aan de maatregelen die wij binnen de stad hebben getroffen en dat daardoor deze positieve daling van het aantal besmettingen door blijft gaan tot er helemaal geen maatregelen meer nodig zijn”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *