Alsof je er écht bij bent, 11.000 maanjaren geleden

Alsof je er écht bij bent, 11.000 maanjaren geleden

Het heeft even nodig om er écht in te komen, maar bij het boek ‘De omsingelde jager’ van Kevin Kristiaan is dat zeker de moeite waard. De 257 bladzijdes tellende avonturenroman maakt de naam van het genre waar met een grote schare aan spannende maar ook liefdevolle gebeurtenissen.

De Omsingelde Jager vertelt het verhaal over een clan die 11.000 maanjaren gleden, in de tijd van jagers en verzamelaars, rondtrekt door een jachtgebied genaamd Makazi. Ze komen een kudde zwarthuidbuffels tegen waarna de clan op advies van hoofdjager Gahiji besluit om de kudde te volgen. De jacht slaagt en de clan trekt volgegeten en volgepakt verder. Het lijkt voorspoedig te lopen totdat de clan een andere clan tegenkomt, groter dan dat ze deze ooit hebben gezien. De onbekende clan heeft mooie hutten, betere gereedschappen en meer voedsel. Zonder dat ze het weten hebben Gahiji en zijn clan voor het eerst een dorp gezien, en dit doet hen meer dan dat ze in de eerste instantie denken.

Het boek gaat dus over de prehistorie en de schrijver heeft overduidelijk zijn research gedaan wat betreft het leven toentertijd. De grote gedetailleerde beschrijvingen zorgden ervoor dat het boek echt ging leven in mijn hoofd. Ook heeft de schrijver benamingen en termen die in die tijd werden gebruikt, tevens gebruikt in het boek zelf. Dit is een erg leuk detail maar in het begin wel even irritant omdat sommige termen moeilijk te begrijpen zijn. Gelukkig heeft de schrijver al deze benamingen en termen schuingedrukt en achterin het boek is een lijst met de woorden en hun bijbehorende betekenis te vinden.

Er is sprake van een alleswetende verteller en in de hoofdstukken zijn de clangenoten afwisselend hoofdpersoon. Toch loopt er een rode draad door het boek en dat is het verhaal van Gahiji. Hij kwam dan ook het vaakst voor als hoofdpersoon. Persoonlijk had ik het fijner gevonden als het hele verhaal via Gahiji zou worden verteld. Het was nu echt wennen als er een ander personage opeens tijdelijk ‘hoofdpersoon’ werd. De rode draad was echter wel prettig. Je wist tijdens het lezen dat het verhaal uiteindelijk terug zou komen bij Gahiji. De zijweggetjes die af en toe werden genomen door het verhaal over de rug van een ander personage te vertellen waren qua leesstijl misschien niet het fijnst, maar maakten het totale verhaal wel af. Zo waren verschillende gebeurtenissen die plaatsvonden rondom de clanleden een les en kwam uiteindelijk alles weer terug op één ding.

Sowieso zijn alle passages ongelooflijk gedetailleerd beschreven en dat is echt een groot pluspunt van dit boek. Maar wat ik heel knap vind is het verschil, ook in schrijfstijl, wat je vindt tussen bijvoorbeeld de liefdespassages en de grove passages. Met name aan het einde van het boek gaat het verhaal van links naar rechts en zat ik het ene moment ontroerd een traantje weg te pinken en tien minuten later bonkte mijn hart in mijn keel van spanning. De auteur heeft waar nodig een hele liefdevolle schrijfstijl en aan de andere kant ook een brute en grove schrijfstijl.

Wat ik ook erg leuk vind aan dit boek is dat er verschillende stukken zijn die door elke lezer anders kunnen worden geïnterpreteerd. Hierdoor kun je met elkaar in discussie gaan en horen hoe een andere lezer over sommige passages denkt. Dit soort dingen zorgen ervoor dat je als lezer echt een eigen verhaal hebt. De één denkt er zo over, en de ander weer op een andere manier. Vooral het laatste hoofdstuk, het einde van het boek, is een stuk waar je op verschillende manieren naar kunt kijken.

Het is even inkomen, met name door de onbekende termen en ook het weinige wat je als lezer zelf weet van die tijd zorgt er misschien voor dat je met minder interesse aan dit boek begint. Toen ik het boek opensloeg heb ik gelijk een uur of twee gelezen en daardoor was ik al snel over dat onwetende heen. Ik kon het daarna ook niet meer wegleggen en heb het uiteindelijk in drie dagen uitgelezen. Het heeft zijn min- en pluspunten maar over het algemeen zou ik dit boek zeker aanraden. Vooral van een Nederlandse schrijver is dit het beste boek wat ik in tijden heb gelezen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *