druk bezochte markt ‘s-Gravenzande wil liever geen plaats maken voor horeca

druk bezochte markt ‘s-Gravenzande wil liever geen plaats maken voor horeca

WESTLAND – De ’s-Gravenzandse horeca hoopt op vrijdag haar terras een uurtje eerder op te kunnen bouwen door de marktkooplui om vier de spullen te laten pakken in plaats van het huidige vijf uur. Vooral op de zonnige vrijdagmiddagen dat de horeca haar extra tafels mist is het overduidelijk dat de markt ook drukbezocht wordt. Marktkooplui zeggen nee tegen de aanvraag, horeca zegt ja.

Bij het inrijden van de Langestraat in ’s-Gravenzande is al duidelijk dat de markt op een mooie dag veel publiek trekt. Bij de notenkraam, die je meteen bij het oplopen van de markt tegenkomt, staat een lange rij. Ook als je verder loopt, langs de vis- en stroopwafelkraam, wordt duidelijk dat er veel mensen op het gezellige tafereel afkomen. Niet alleen voor een boodschap, maar ook om een praatje te maken met de vaste marktkooplui. “Het is altijd gezellig,” vertelt Sylvia Bakker. “Ik woon al jaren in ’s-Gravenzande. Ik haal hier elke week mijn nootjes, dierensnoepjes, drop, kaas en bloemen.”

Het ziet er naar uit dat Sylvia daar niet de enige in is. Toch willen de restaurants van wie hun terras normaal gesproken op het nu met marktkraampjes gevulde plein staat, dat de markt een uur eerder inpakt en weggaat. Sylvia zegt het onzin te vinden. “De markt is er één keer per week. Ja, lastig dat het op een vrijdag is. Maar die ene keer dat ze om vijf uur pas het terras neer kunnen zetten? Ja ach, lijkt mij wel overheen te komen. Ik steun de horeca hoor, maar ze moeten niet teveel zeuren,” Sylvia begint te lachen. “Bovendien werk ik op vrijdag tot half vier. De markt moet dat ene uurtje wel blijven, anders kan ik mijn boodschapjes niet meer doen!”

Aan de rand van het Marktplein zijn tussen de kraampjes door wat tafeltjes te zien met keuvelende mensen. Ze zitten verscholen achter de markt. Kimberly de Gier, bedrijfsleidster van Eetcafé de Witte in ’s-Gravenzande kijkt uit over hun nu extreem kleine, maar volle terras. “Normaal gesproken hebben wij ruim tweehonderd zitplaatsen op ons terras. Nu hebben we nog maar veertig zitplaatsen buiten over. Ook onze mede horecaondernemers aan dit plein hebben last van te weinig capaciteit. Vooral op een mooie vrijdagmiddag willen mensen graag in het zonnetje hun weekend inluiden.” Zo’n vrijdag als deze dus. Kimberly draait zich om naar twee jonge gasten die op zoek zijn naar een tafel. Na een kort gesprek lopen de jongens weer verder. “We moeten mensen weigeren. Dat zorgt voor teleurstellingen.”

Toch rijst de vraag of dat ene uurtje nou echt zo veel uit maakt. Kimberly is hier stellig over. “Ons terras is heel groot. Wij beginnen nu om vijf uur pas met opbouwen en buiten het feit dat dit een enorme klus is, kost dit veel tijd. Om vijf uur begint tevens onze eetspits. Mensen komen tussendoor vragen of ze plaats kunnen nemen om een hapje te eten. We hebben de tafels nog niet uitgeklapt of de stoelen zijn al bezet,” Kimberly zucht. “Het is een rommeltje voor de gasten en voor het personeel.”

De marktkooplui zelf zijn er aan de andere kant sterk van overtuigd dat de markt er gewoon bij hoort. “Het is nou eenmaal zo. We doen dit al jaren op deze manier in ’s-Gravenzande, dus dat gaan we niet opeens veranderen,” aldus een groenteboer. Het is bijna vier uur maar hij is duidelijk niet van plan om al te vertrekken. “Wij zijn ook getroffen door de coronacrisis.”

Kimberly zegt op haar beurt de marktkooplui ook wel te begrijpen. “Toch zijn er zat oplossingen te bedenken waar iedereen blij van wordt. Dan plakken we dat ene uurtje er toch ’s-ochtends aan? Of we verplaatsen de markt in de zomermaanden naar een ander plein in ’s-Gravenzande. We hebben genoeg ruimte in ons dorp.”

De discussie krijgt uiteraard nog een staartje. Als het aan de bedrijfsleidster van Eetcafé de Witte ligt valt het probleem wel op te lossen. Voorlopig willen de marktkooplui er nog niet veel van weten. De marktbezoekers lijken over het algemeen ook na vieren nog volop de markt te bezoeken. En stiekem is het eigenlijk ook best gezellig.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *