Windmolens op Vaanplein Barendrecht

Windmolens op Vaanplein Barendrecht

Het Vaanplein in Barendrecht is een van de 16 definitieve locaties die provincie Zuid-Holland in 2017 heeft aangewezen voor de plaatsing van  windmolens. Locatie Vaanplein ligt ten noorden van de A15. ‘Eigenlijk wil ik ze helemaal niet hebben, maar ik heb er niks tegen in te brengen’.

Het knooppunt Vaanplein ligt tussen de drukke wegen van de A15. Auto’s rijden snel en constant langs en verderop zijn de omwonende wijken te zien. De beslissing om enkele windmolens bij Vaanplein te plaatsen is eind 2017 bekendgemaakt, maar tot dusver is er nog geen ontwikkelaar bekend, meldt gemeente Barendrecht. Hierdoor is het aantal en de hoogte van de windmolens ook nog onbekend. ‘De locatie staat wel vast’, meldt gemeente Barendrecht.

Veel inwoners hebben kritiek op de plaatsing van de windmolens. Zowel inwoners van de gemeenten Barendrecht en Rotterdam zijn bang voor de invloed die de windmolens zullen hebben op het woon- en leefklimaat van omwonenden, en het geluidsoverlast dat de molens met zich meebrengen. ‘De windmolens moeten maar voor zo weinig mogelijk overlast zorgen, lelijke dingen,’ zegt Rens Verbeek, omwonende van Vaanplein, ‘Eigenlijk wil ik ze helemaal niet hebben, maar ik heb er niks tegen in te brengen’.

Veel andere Barendrechtse inwoners delen de mening van meneer Verbeek en hebben dan ook meerde malen petities gestart om de plaatsing van de windmolens tegen te gaan. Dit ging zonder succes. ‘Doordat de molens aan een drukke verkeersroute worden geplaatst, wordt er rekening gehouden met de omgeving.’ Aldus gemeente Barendrecht.

Over geluidsoverlast van de windmolens hoeven de omwonenden zich inderdaad niet druk te maken. Omdat de molens naast het drukke verkeer zal worden geplaatst, zal het geluid van het constante verkeer het geluid van de draaiende wieken maskeren. Over de invloed op het uitzicht is natuurlijk wel te spreken. Het Pascalkwartier, een wijk waar je doorheen fietst richting Rotterdam, kijkt precies op de bestemde locatie uit. ‘Als die molens straks twee meter uit steken, dan valt daar gewoon niet omheen te kijken, zegt Verbeek, ‘dit is misschien dan niet het mooiste plekje dat perse verpest wordt, maar dat betekent niet dat je er nóg meer lelijke zooi kan gaan plaatsen. Het heeft ook invloed op mijn uitzicht, niet alleen op deze plek zo langs de weg.’

Toch brengen de windmolens ook voordelen met zich mee. ‘Ze zorgen voor goedkopere, groene stroom, indien mogelijk ook als financiële compensatie voor de omwonenden’, vermeldt gemeente Barendrecht. ‘Het is de bedoeling dat er jaarlijks schone elektriciteit wordt opgewekt voor ongeveer 3200 huishoudens.’

De windmolen(s) komen er, hoe dan ook. Een petitie gaat de plaatsing dus niet tegenhouden. Omwonenden kijken met een naar gevoel naar deze verandering in hun leefomgeving uit. Ondanks dat de molens ook hun positieve kanten hebben en voor schonere stroom gaan zorgen, zullen ze door weinig inwoners gewaardeerd worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *