Limoncello uit Nieuwerkerk aan den IJssel wint prijs op internationale wedstrijd

Limoncello uit Nieuwerkerk aan den IJssel wint prijs op internationale wedstrijd

Hidde de Groen bedenker van Chiesanuova

Bij het Italiaanse drankje limoncello wordt er waarschijnlijk niet direct gedacht aan het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel. Maar Hidde de Groen (42), de bedenker van de limoncello van Chiesanuova, heeft hier misschien wel verandering in gebracht. Hij won namelijk met zijn drankje een internationale prijs.

Is er een hoop limoncello gedronken na de uitslag?
“Nou, ik zal je zeggen, ik heb het ‘retedruk’ om het op z’n Rotterdams te zeggen. De vraag neemt nu al toe. Ik sta eigenlijk een beetje perplex. Ik ben super trots, het is echt een jongensdroom.”

Hoe krijg je dat nou eigenlijk voor elkaar? Een Italiaans drankje uit Nieuwerkerk aan den IJssel die de derde prijs wint in een internationale wedstijd?
“Ja, wie had dat kunnen bedenken; uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Ik denk dat het komt door een hoop liefde en passie waarmee deze limoncello is gemaakt en dat is gewoon terug te proeven. Ik maak het al zo’n zeven jaar, altijd hobbymatig, maar vanuit mijn omgeving kreeg ik zo veel positieve reacties. ‘Je moet daar wat mee doen’ zeiden ze dan. Langzaam ontstond toen het idee om er echt werk van te maken. Dit doen we nu ongeveer een jaar op deze manier. Dat is natuurlijk nog helemaal niet zo lang en om dan deze prijs te winnen, dat kan niet beter.”

Hoe maak je nou eigenlijk limoncello?
“Ja, ik ga natuurlijk niet het recept verklappen haha. Maar even kort door de bocht; de schillen van de biologischecitroen leg je te week in alcohol. Hoe lang je dit doet verschilt natuurlijk per recept en maakt je drankje bijzonder. Uiteindelijk voeg je daar suikerwater aan toe, ook weer in een bepaalde verhouding wat per limoncello verschilt. Als dit dan samenvoegt krijg je limoncello. “

Hoe gaat zo’n wedstrijd in zijn werking?
“Het begint met het opsturen van je flessen naar Londen. Daar is de International Wine & Spirit Competition gevestigd. Dit was wel met enige moeite door de brexit. Toen dat eenmaal gelukt was was het afwachten. Er is dan een panel van vooraanstaande likeurkennis die blind proeven en geven ter plekke verbinden zij daar een conclusie aan. Vervolgens rolt daar een winnaar uit.”

Waarop hebben jullie gescoord?
“Er zijn drie klassen; goud, zilver en brons. En binnen de klassen zit er een puntensysteem. Wij hebben 89 punten gehaald binnen de bronzen klasse en vanaf 90 punten ga je naar de zilveren klasse. Dus dat ene puntje proberen we volgend jaar natuurlijk ook te pakken zodat we minimaal in zilver eindigen, maar wie weet wordt het goud.”

Hoe vond de vakjury jullie limoncello? Welke feedback hebben jullie gekregen?
“Ze hebben het heel mooi verwoord zoals je bijvoorbeeld vaker ziet ‘met een hint van vanillie’ of zoiets. Maar bij ons was het een subtiele hint van citroen met een zoete zachte afdronk en erg subtiel en dat is hij zeker! Hij staat bij elke slijterij in Zuidplas en Capelle aan den IJssel dus ver hoef je niet te zoeken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *