Vaccineren bij de SS Rotterdam

Vaccineren bij de SS Rotterdam

Met grote borden langs de weg wordt de route naar de SS Rotterdam in Katendrecht geleidt; 1 van de 19 vaccinatielocaties in regio Rotterdam-Rijnmond.. Verstopt tussen de volle fietsenstallingen is de hal opgebouwd. ‘U kunt aan de overkant aansluiten mevrouw.’

 Met een uitnodiging voor vaccinatie tegen corona kan je je sinds 1 april al bij de SS Rotterdam terecht. In maart waren er nog maar vijf locaties verspreid over de regio in gebruik. De opening van alle vaccinatielocaties is afhankelijk van de levering van vaccins. Sinds iets minder dan vier maanden is ook bij SS Rotterdam een tijdelijke hal opgebouwd. ‘Dit is de eerste vaccinatiehal die een nieuwe opstelling heeft,’ meldt GGD Rotterdam-Rijnmond, ‘er zijn nu meerdere administratiebalies, apart van de prikruimtes.’

Naar aanleiding van een brief van het RIVM of van de huisarts kan iemand zich laten vaccineren. Aan de fietsenstallingen en parkeerplaatsen te zien is er een goede opkomst bij de nieuwe vaccinatielocatie. De SS Rotterdam ligt er mooi bij, maar is niet de attractie waar de mensen vandaag voor komen. ‘Vaccinatie? Nee, dan kunt u aan de overkant aansluiten’, vertelt de matroos aan een zoekende vrouw. Op het parkeerterrein is de tijdelijke hal te zien, omringt met groen-witte vlaggen en banners: ‘Welkom, ingang vaccinatielocatie’.

Binnen is alles wit en ruim en dient er een zigzagroute gevolgd te worden in de ruimte. ‘Medewerkers van de SS Rotterdam nemen de taak van hosts op zich. Dit doen zij compleet in matrozenuniform.’ Laat de GGD weten. ‘Mag ik je gezondheidsverklaring en je uitnodiging zien?’ Wordt er bij de ingang gevraagd. Binnen is alles wit en ruim en zet een zigzagroute zich uit in de ruimte. De volgende medewerker vraagt om paspoort en een bevestigings-sms, en die dáárna vraagt of ik ‘nerveus wordt van naalden?’ Dan wijst een matroos mij vanaf de balie naar prikruimte 1.

Welk vaccin je krijgt kan je niet zelf kiezen. ‘De overheid heeft samen met deskundigen bepaald welk vaccin het beste is per doelgroep,’ meldt GGD Rotterdam-Rijnmond, ‘welk vaccin wordt ingezet heeft soms ook te maken met de beschikbaarheid ervan.’ Zorgmedewerker Aliya gaat de prik zetten. ‘Ontspan jezelf en je armen…’, en heel onopgemerkt zit die erin.

Een medewerker, weer in matrozenpak, laat de wachtkamer zien waar de Top 2000 zachtjes wordt afgespeeld en iedereen keurig gaat zitten om 15 minuten te wachten. ‘Dit voelt toch wel apart, beetje rare elementen zo bij elkaar.’ Zegt Anthony Vos, net gevaccineerde. ‘Ik ga zo pleitte meis, 15 minuten heb ik geen geduld voor’, vertelt Vos verder, ‘voel me prima toch, jij? Trek heb ik wel.’ Na 15 minuten kan je naar de laatste administratiebalie om je vaccinatieboekje te laten stempelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *