Psychische klachten door lockdown

Psychische klachten door lockdown

De afgelopen maanden is er landelijk gezien een toename geweest in het aantal cliënten binnen de psychosociale zorg. Veel Nederlanders werden verplicht thuis te werken of thuis te studeren, verloren een deel van hun inkomen als zelfstandige of hun baan in loondienst. Dit heeft bij velen gezorgd voor negatieve gevolgen van de mentale gesteldheid. Annette Gieszen heeft een praktijk voor therapie en coaching op de Bergse Linker Rottekade in Rotterdam. Zei vertelt hoe zij deze toename ervaart in haar eigen praktijk. 

Annette Gieszen is coach en therapeut. Ze heeft een bedrijfskundige en een psychologische achtergrond. Annette werkte in de GGZ maar is in 2008 voor zichzelf begonnen met haar praktijk ‘De Vitale Mens’ in Rotterdam. Sinds de lockdown ziet ze dat haar cliënten andere vragen en problemen hebben. Er zijn relatief meer jonge mensen die mentale klachten hebben. Bijvoorbeeld studenten of jonge werkenden die in corona tijd een ouder zijn verloren of mensen die langdurig in de zorgstand hebben gestaan voor een ander. Nu de maatschappij weer wat meer opengaat en er weer meer contact- en opvangmogelijkheden zijn, komen zij pas aan zichzelf toe. Vaak zijn deze cliënten erg vermoeid en ervaren ze stressgerelateerde klachten en stemmingswisselingen. Ook krijgt Annette ouders van jonge kinderen over de vloer. Deze mensen ervaren mentale klachten omdat ze vanuit huis  moesten werken én tegelijkertijd thuisonderwijs moesten geven aan hun kinderen.

Een deel van de cliënten die Annette het afgelopen jaar ook over de vloer kreeg, zijn ondernemers. ‘Als je naar deze doelgroep kijkt, zie je dat een ondernemer vaak heel erg gedreven is en een groot deel van zijn zingeving haalt uit zijn/ haar werk’, vertelt Annette. Omdat deze groep vaak erg actief bezig is met werk, was de confrontatie met zichzelf groot toen het werk minder werd of de zaak dicht moest. Zij stellen zichzelf nu meer vragen over zingeving en identiteit. Een bijkomende stressfactor voor ondernemers is het feit dat zij bij minder of geen omzet soms in de schulden zijn beland. Ook al kunnen zij rekeningen of belastingen later betalen, vaak weten ze niet hoe. Dat levert veel stress op.

Wel gelooft Annette dat de ondernemers over het algemeen veel veerkracht hebben. De steunmaatregelen van de overheid hebben voorkomen dat het voor deze doelgroep veel erger is geworden. Momenteel weten we nog niet hoe groot de impact van de lockdown is voor de lange termijn op deze doelgroep. Dat komt omdat het nu weer beter gaat en veel ondernemers weer aan het werk zijn. Pas over één tot twee jaar zien we de consequenties voor deze doelgroep.  Kunnen veel ondernemers nog op eigen been staan of zijn ze failliet? Annette tipt: ‘Mensen die nu mentale klachten ervaren; blijf er niet mee rondlopen. Praten helpt. Hoe langer je wacht, hoe langer de weg terug wordt.’ 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *