Coronabeleid is vicieuze cirkel

Coronabeleid is vicieuze cirkel

COLUMN

Waar twee weken geleden de overheid besloot het nachtleven weer te openen, hebben ze 9 juli in een persconferentie laten weten dat de clubs weer dicht gaan en de horeca om 00:00 zijn deuren moet sluiten. De motivatie was hierbij het fors stijgende aantal besmettingen. Maar had de overheid dit niet kunnen verwachten? En zijn die besmettingen dan hétgeen waar we pandemische maatregelen voor moeten inschakelen?

Het RIVM liet deze week weten dat het aantal positieve PCR-tests in één week tijd was verdubbeld. De grootste stijging was zichtbaar bij jongeren tussen de 18 en 24. De groep gezonde jongeren die zich laat testen om toegang te krijgen tot het uitgaansleven. Wat een verassing, nadat het uitgaansleven weer volledig wordt geopend. In ieder geval genoeg reden voor een aangescherpt beleid. 

Inmiddels is welbekend dat een PCR-test makkelijk een vals-positieve uitslag kan genereren. Wat minder mensen weten is dat wanneer een PCR-test een negatieve uitslag geeft boven de 25 cycli, de geteste persoon niet besmettelijk is. De test moet zo vaak het materiaal verdubbelen om de virusdeeltjes te detecteren, dat deze persoon in het dagelijks verkeer geen ziekmakende overdracht van het virus kan bewerkstelligen. Oftewel: de viral load is te laag om anderen te besmetten.

Met deze kennis is een groep Duitse onderzoekers gaan kijken naar tienduizenden positieve PCR-tests in de regio Münster. De uitkomst? Een meerderheid van de PCR-tests, maar liefst 78%, bevatte een positieve uitslag boven de 25 cycli. Dit betekent dat een grote meerderheid die positief scoort, asymptomatisch (zonder klachten) is. Deze groep vormt geen enkel besmettingsgevaar. Dit maakt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid beleid voert aan de hand van deze PCR-tests. (artsencollectief.nl 09-07-2021)

Dat de overheid pronkt met een verdubbeld aantal positieve PCR-tests en dit hun grootste motivatie laat zijn om de pandemische maatregelen aan te scherpen, is belachelijk. Deze motivatie berust niet op de nationale gezondheid maar eerder op machtsmisbruik. Iedereen kan na een beetje eigen research weten dat de PCR-tests niet erg betrouwbaar zijn én de mensen met een positieve uitslag boven de 25 cycli niet besmettelijk zijn.  Het is dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat de nadruk nu komt te liggen op het aantal positieve PCR-tests. Hoe staat het met de druk op de zorg? (Waar het kabinet de afgelopen jaren flink op heeft bezuinigd) En hoeveel mensen die positief zijn getest in de afgelopen twee weken belanden op de IC? Deze informatie wordt volledig achterwege gelaten. Naar alle waarschijnlijkheid omdat dit op het moment geen probleem is. De verdubbeling van het aantal positieve PCR-tests lag bij de jongeren. De groep die over het algemeen kerngezond is en vaak geen klachten en geen besmettingsgevaar vormt. 

Bovendien is het toch eigenlijk waanzin dat er plotseling zware versoepelingen worden gemaakt die na twee weken weer worden teruggedraaid omdat het aantal besmettingen fors stijgt. Heeft de overheid na die 1,5 jaar dan niks geleerd? Zodra we met zijn allen gaan versoepelen, neemt het aantal besmettingen telkens toe. Het is een waterbed-effect waarvan wij allemaal al meerdere malen getuige zijn geweest. Dit overheidsbeleid werkt niet en zal op deze manier ook nooit gaan werken. De hoop op ‘terug naar normaal’ is nu, nu alle mensen die erg ziek kunnen worden zich kunnen laten vaccineren. Maar ook nu gaan we versoepelen, terugdraaien, versoepelen, terugdraaien. Misschien wordt het tijd om het corona-beleid om te gooien. Er zijn genoeg experts die het daarmee eens zullen zijn. Laat hun ook eens aan het woord. Mark, Hugo, vind eens een strategie om te kunnen leven met dat virus. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *