Stichting Sfera ondersteunt de gemeenschap

Stichting Sfera wil begrip en samenwerking tussen verschillende culturen bevorderen, onderwijsmogelijkheden bieden en duurzame projecten ondersteunen. De stichting is voornamelijk actief in de Turkse gemeenschap, maar iedereen is welkom. De organisatie is anderhalf jaar actief in de Gooi- en Vechtstreek en heeft ongeveer honderdvijftig enthousiaste vrijwilligers.

De stichting deelt maandelijks soep uit bij bejaardenhuizen in de omgeving. Dit idee wordt onder andere verzonnen door vrijwilliger Kubra Ozturk. Zij zit zes jaar geleden in asielzoekersopvang Ter Apel en is tegelijkertijd zwanger. Haar Turkse vrienden in het AZC helpen haar, vertelt Kubra: ‘‘Ik heb een erg moeilijke tijd in het AZC en eet al een tijdje niet. Mijn vrienden maakten toen soep voor mij. Ik vind dit een erg mooi gebaar, en wil iets terugdoen om ook anderen te helpen.’’ Vanaf dat moment delen Kubra en haar vrienden samen met allerlei andere vrijwilligers soep uit in het AZC.

Kubra Ozturk kwam zes jaar geleden met haar man en dochter in Bussum aan. Ze vertelt dat haar buren aanbieden te helpen met Nederlands leren. Ze vindt dit een erg lief gebaar en wil daarna zelf in Bussum mensen helpen. Samen met haar man ontmoet ze Erkan Avci en zijn vrouw. Erkan vertelt dat andere mensen uit zijn omgeving ook mensen willen helpen, en zo ontstaat stichting Sfera. Kubra is dus al vanaf het begin actief binnen de stichting. Ze heeft ook lang vrijwilligerswerk gedaan in Turkije en was daarnaast kleuterjuf. Deze ervaring komt bij de stichting goed van pas, aangezien er veel families met kinderen bij de stichting aangesloten zijn. Recent organiseren ze een dag bij Monkey Town voor de kinderen, zodat de ouders een dagje vrij hebben. Daarnaast maakt Kubra op vrijwilligersdag handgemaakte marmeren boekenleggers voor alle vrijwilligers van de stichting. Ze wil ook graag met de stichting een cursus Turkse mozaïeklampjes maken organiseren. Kubra werkt nu bij een Nederlands bedrijf. Ze is erg blij dat ze met haar werk bij de stichting bijdraagt tegen polarisatie en een positief verschil kan maken in de samenleving. 

Erkan Avci, mede-oprichter van de stichting, vertelt dat de naam door de vrijwilligers bedacht is. De stichting opereert eerst onder de naam ‘Hoop in Zicht’, maar anderhalf jaar geleden veranderden ze de naam naar Sfera omdat ze dit kort maar krachtig vonden. De stichting werkt vaak samen met de landelijke stichting TimetoHelp. Vorig jaar zijn ze samen met TimetoHelp naar Ghana gegaan om daar voedsel uit te delen. De stichting kan alle activiteiten betalen door de vele donaties van enkele vrijwilligers die maandelijks een bedrag doneren. De stichting is op zoek naar een nieuw pand waar ze met hun vrijwilligers kunnen samenkomen, hun huidige pand is te klein. Erkan benadrukt dat hij enorm dankbaar is aan de vrijwilligers voor al hun harde werk. In het toekomstige pand wil hij graag voorleesmiddagen voor kinderen organiseren. Ook hebben ze afgelopen december een seminar over het gebruik van AI gegeven. 

Erkan vertelt dat hij, samen met andere vrijwilligers,  de stichting is begonnen omdat hij merkt dat mensen te veel in hun eigen wereld leven: ‘Religieuze groepen, culturele groepen, rijken, armen en eenzame mensen leven allemaal in hun eigen bubbel, zonder echt van elkaar op de hoogte te zijn. Dit is een trieste situatie. Wij willen deze bubbels doorbreken door middel van dialoog, gesprekken, activiteiten en gezamenlijke maaltijd. Hiermee hopen we mensen met verschillende achtergronden samen te brengen en te verbinden.’

Vorig jaar werd een man dood in zijn huis gevonden. Dit incident heeft Erkan diep geraakt. De man hield vogels in huis, die de buren elke dag konden horen. Op een dag waren de vogels stil, en belden de buren de politie, ze vertelde dat ze zich zorgen maakten over de buurman. Toen de politie het huis binnenkwam, vonden ze het lichaam van de man en de dode vogels. Als de vogels niet stil waren geworden, hadden de buren misschien nooit gemerkt dat de man was overleden. Erkan vindt dat niemand zo eenzaam zou moeten zijn: ‘We hebben een verantwoordelijkheid om respect en zorg te tonen voor oudere mensen. Zij hebben dit land opgebouwd en het voor ons voorbereid. Wij moeten de vogels zijn voor de mensen die alleen wonen en niemand meer hebben om op hen te letten.’ Met de stichting wil Erkan dus mensen uit hun bubbel halen en hen helpen om aandacht te hebben voor de mensen om hen heen. 

De stichting haar slogan is: ‘De kust van het samenleven’. Dit doen zij dit jaar opnieuw met de iftar tijdens Ramadan.De stichting organiseert ‘Iftar Mee’, waarbij mensen mee kunnen eten met buurtbewoners die de iftar vieren. Tijdens de afgelopen Ramadan heeft Stichting Sfera met ongeveer achthonderd mensen iftar gedeeld, wat leidde tot waardevolle gesprekken en het ontmoeten van nieuwe mensen.

Ook interesse in een gezamenlijke iftar? meld je dan aan bij: https://kunstvanhetsamenleven.nl/iftarmee/https://kunstvanhetsamenleven.nl/iftarmee/