Theaters zijn dicht, wat doen artiesten nu?

Theaters zijn dicht, wat doen artiesten nu?

Het podium waar gerepeteerd wordt in de kapschuur.

De theaters zijn weer dicht. Om de nodige ruimte te bieden heeft de overheid besloten om onder andere alle theaters te sluiten. Dit is niet de eerste keer. Door de gehele coronaperiode heen zijn de theaters meer dan eens gesloten, met als gevolg dat vele artiesten hun werk aan moeten passen.

Tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge op 18 december jl. werd de sluiting van de theaters afgekondigd tot minstens half januari 2022. Voor vele theaters betekende dit een acute stop van hun werkzaamheden nu ze geen publiek meer mogen ontvangen. Zo ook voor het kapschuurtheater bij het Herman Van Veen Arts Center in Soest. Hier werden tot voor kort wekelijks toneel-, muziek- en dansvoorstellingen opgevoerd. Nu mag er slechts nog gerepeteerd worden.

‘Wij spelen soms voorstellingen en buigen dan voor de lege stoelen’ vertelt gitarist Edith Leerkes in een interview over haar activiteiten tijdens de lockdown. Het volledige interview is onder dit artikel te vinden.

Edith zit al ruim 40 jaar in het vak. Samen met haar collega’s waaronder Herman van Veen repeteert ze geregeld in het kapschuurtheater, echter wel voor een lege zaal. Het is niet voor het eerst dat ze op deze manier repeteert. Sinds het begin van de coronaperiode heeft ze al meerdere malen zonder publiek op moeten treden.

De sluiting zou tot minstens half januari gaan duren. Hoewel dat punt inmiddels gepasseerd is en er nog geen veranderingen zijn doorgevoerd, ziet het er volgens het Outbreak Management Team (OMT) goed uit voor de cultuursector. De kans op heropening is niet zeker maar wel denkbaar, mede vanwege de druk vanuit de sector. Wanneer de volgende persconferentie plaatsvindt, is nog niet bekend. De meest waarschijnlijke datum is 25 januari.

Over de auteur

Stephen van de Loo

Mijn naam is Stephen van de Loo (17) Ik studeer sinds 2021 aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hiernaast werk ik in de horeca en speel ik hockey. Ik ben breed georiënteerd met kunst en cultuur als voornaamste interesse.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.