Oud en Nieuw anno 2021

Oud en Nieuw anno 2021

Na oud en nieuw 2020 dachten we eigenlijk wel met z’n alle dat de corona crisis voorbij zou zijn in de zomer van 2021. Niks bleek minder waar, ook dit jaar met oud en nieuw moesten we er weer aan geloven. De besmettingen liepen weer flink op en zo ook dit jaar zag het er naar uit dat er niet een gezellig oud en nieuw gevierd kon worden met alle vrienden en familie.

19 december 2021, Nederland gaat opnieuw in een zware lockdown en deze zal tot en minste tot 19 januari door gaan. Dit houdt in dat de kerstdagen klein gevierd moeten worden maar ook oud en nieuw. Oud en nieuw is het feest waar je helemaal los mag gaan en het liefst binnen een zo’n groot mogelijke groep. Hoe is dat dit jaar verlopen in grote studenten stad Utrecht en wat deed dit met de corona cijfers?

In Utrecht zelf waren er veel mensen op straat. Vele mensen zochten elkaar hierop ook al kenden ze elkaar niet. Zo stonden op de Willem van Noortstraat verschillende studenten huizen bij elkaar te feesten. Er stonden op een gegeven moment wel honderd jongeren bij elkaar. Ook stonden vele andere buurt bewoners buiten. Iedereen stond met een biertje in de hand elkaar gelukkig nieuw jaar te wensen. Er stond harde muziek op en iedereen was met een lach op het gezicht aan het dansen. Er reden verschillende auto’s langs die dan even stopte mee dansten en daarna weer door reden. Ook politie reed veel langs, geen enkele keer waren ze gestopt om iets van de situatie te zeggen.

Naast feesten kwamen mensen ook met andere alternatieve om elkaar met bijvoorbeeld nieuwjaarsdag te kunnen zien. Zo waren de parken en bossen vol met mensen die even samen gingen wandelen in de schone buitenlucht. “Ik wilde liever buiten met mijn vriendin lopen in plaats van binnen zitten met de huidige corona situatie”. Aldus Anouk, 56 jaar. Er zijn meerdere mensen zoals Anouk, vooral veel oudere vinden het toch wel weer eng.

Na oud en nieuw was er een flinke stijging in het aantal positieve corona testen. Zo geeft het RIVM aan dat in de week na een januari het aantal positieve corona testen rond de 21442 lagen. Dit is bijna duizend meer dan de week voor een januari. In de omgeving Utrecht waren er erg veel mensen die corona hebben opgelopen. Vermoedelijk was dit vooral met oud en nieuw maar ook uit Oosterijk en Zwitserland en andere bekende skigebieden kwamen er veel corona patiënten terug. Hierdoor is het bijvoorbeeld voor de GGD lastig te meten waar nou over het algemeen de corona besmettingen plaats vinden. Wel kunnen ze zeggen dat ze gemerkt hebben dat niet iedereen zich heeft gehouden aan alle maatregelingen die de overheid had opgelegd voor deze periode.

Over de auteur

Ragna Hagenouw

Ik ben Ragna Hagenouw en ben 19 jaar. Ik studeer nu aan de Hogeschool Utrecht Journalistiek eerstejaars. Ik vind het leuk om onderzoek te doen over een onderwerp en daar dan een verhaal over te schrijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *