Flessen blijven wereldwijd dicht voor dry january

Flessen blijven wereldwijd dicht voor dry january

De maand januari is het decor voor het initiatief IkPas, beter bekend als dry january. De bedoeling achter deze actie is, om een maand lang geen alcohol te drinken. Wat begon in Engeland met 4000 deelnemers, lijkt uit te zijn gegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

TRY DRY, dry january of het Nederlandse IkPas. De alcoholvrije maand is populair over heel de wereld. Uit onderzoek van The Northern Echo blijkt dat 7,8 miljoen mensen hebben aangegeven mee te doen met deze uitdaging. Of al deze mensen de eindstreep daadwerkelijk halen is nog maar de vraag, speciaal voor deze maand zijn de nodige hulpmiddelen voor in het leven geroepen. Engeland, waar dry january zijn oorsprong vindt, heeft een app genaamd ‘TRY DRY’. Deze app bevat onder andere een planner waar je per dag aangeeft of je drinkt of niet, ook kan je aangeven wát je drinkt. Door dit bij te houden laat deze app zien hoeveel je hebt gedronken, hoeveel calorieën dat zijn geweest en hoeveel geld je kwijt bent aan je drank. Deze app is onderdeel van de organisatie Alcohol Change UK.

Ook in Nederland bestaat een soortgelijk platform, genaamd IkPas.nl. Op deze website hebben al meer dan 27.500 mensen zich ingeschreven. Deze mensen doen dus een poging tot het laten staan van alcohol. Via de website ontvangen deelnemers ondersteuning, informatie en tips gedurende hun alcoholvrije maand. Ook geven deelnemers aan hoe hun proces verloopt, zo geeft 63% van de leden aan zich mentaal fitter te voelen en laat 55% weten dat ze geld besparen.

Van de Nederlandse groep geeft 63% al aan zich mentaal fitter te voelen, maar is dit medisch kloppend of meer een vorm van het placebo-effect? Onder dit artikel vindt u een interview over de mentale en fysieke effecten van dry january met voedingskundige Toine Hulshof.

https://soundcloud.com/user-528039466/interview-met-toine-hulshof-over-dry-january?si=8f7d1b252a674d6798860d4f13b2f0e4&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Stephen van de Loo

Mijn naam is Stephen van de Loo (18) Ik studeer sinds 2021 aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hiernaast werk ik in de horeca en speel ik hockey. Ik ben breed georiënteerd met kunst en cultuur als voornaamste interesse.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *