Belang van de natuur vrijwilliger tijdens corona

Belang van de natuur vrijwilliger tijdens corona

Moniek löfler

2022 is begonnen met een knal en een sisser, althans voor alle vrijwilligers die de natuur een warm hart toe dienen, zegt menig vrijwilliger. In 2022 bestaat het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) 40 jaar, iets wat een relatief lang bestaan is zo’n organisatie. Met elkaar kunnen de vrijwilligers nog er nog niet van genieten want 2022 is begonnen tijdens een Lock down. De altijd warm geklede natuurliefhebbers mogen nog wel hun taken uitvoeren omdat er geen corona bewijzen gevraagd worden voor buiten activiteiten, stelt de website van het IVN. Zolang de maatregelen worden nageleefd kunnen activiteiten in de buitenlucht gewoon door blijven gaan. Elke branche van de organisatie moet echter aangeven waar ze zich goed bij voelen en daar ook naar handelen.

Zo biedt het IVN wandelroutes aan voor iedereen, van verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. Zo wordt er bijvoorbeeld vandaag ook gewandeld in het Munitiepark in de buurt van Zeist. De hele dag kan je mensen uit alle lagen van de maatschappij observeren. Door de kalme groene bossen tot aan de grote open vliegbasis is er genoeg ruimte om voor iedereen voldoende afstand te houden. Er waait een klein briesje en zo warm is het buiten niet. Iedereen heeft zich goed aangekleed tegen dit kleine beetje wind en de kou door mutsen, wanten en een enkele paraplu mee te nemen. De route in het Munitiepark heeft viereneenhalve ster op de website en is ongeveer 2,5 kilometer lang. Als men zijn tijd neemt duurt de wandeling ongeveer driekwartier met onderweg 21 rustplaatsen. Bij alle rustplaatsen is wat passende achtergrond informatie beschikbaar en sommigen hebben een historisch verhaal.

Volgens de Stichting Natuurmonumenten gaan mensen steeds meer op pad de wijde wereld in. De site vertelt dat er een toename van dertig procent is aan het bezoek van natuurparken, iets waar het IVN positief over is. “Hoe meer mens en kind kan genieten van de natuur hoe waarschijnlijker het is dat het behouden zal worden”. De verantwoordelijkheid voor het bewaken van de natuur heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) op zich genomen. De waakpanda van de ecosystemen waarschuwt dan ook voor de Nederlandse bossen, door het groeiende aantal bezoekers neemt de druk op het ecosysteem toe. Het toenemende verbruik van stikstof heeft een impact op biodiversiteit en landschap zegt het WNF. Bovenop de al bestaande druk zegt het WNF dat er in Nederland nog 1000 hectare de afgelopen 5 jaar gekapt werd. Onbedenkelijk volgens meeste natuurlief hebbers. Natuurlijkerwijs is klimaatverandering de wereld aan het opschudden; van gaswinning in Groningen tot aan de groeiende klimaat top in Glasgow. Natuurfanaten zoals Extinction Rebellion proberen dan op hun eigenwijzen de boel op te schudden. Prostesten zoals wegen blokkeren zijn dan ook niet een koud kunstje voor de groep die wel vaker in het nieuws komt.

alle bovengenoemde groepen hebben maar een doel voor ogen en dat is meer aandacht naar het klimaat. Elke organisatie doet dat op zijn eigen manier. Een ding is zeker, geen van deze organisaties kan zonder zijn vrijwilligers, vinden de vrijwilligers die ik tegen kwam na mijn natuur wandelingen.

Met deze link hoor je wat meer over een lokale vrijwilligster die wat vertelt over het 40 jarig bestaan IVN en haar natuurbelang

Over de auteur

Sam Joziasse

Ik ben Sam Joziasse 23 jaar student journalist aan de HU. Heb een brede interesse dat gaat van Muziek, politiek en innovatie. In mijn vrijetijd sport en kook ik graag. Ben een sociaal persoon die houdt van gezelligheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.