Zadenbieb in Den Dolder

Zadenbieb in Den Dolder

Er is sinds kort een zadenbibliotheek in Den Dolder. Het is de bedoeling de gemeente aan te moedigen om zonder enige kosten je eigen biologische tuin kan beginnen. In de zadenbieb zijn bloemen, groenten en kruiden te vinden. Kirsten Vonk, een van de oprichters, vertelt ons over de geschiedenis van de zadenbieb en hoe alles geregeld wordt.

Hoe werkt het?

In Den Dolder staat in de boeken bibliotheek nu een bak met zakjes zaad. In de zakjes kan je zaadjes groenten, kruiden en bloemen vinden. Per maand mag je maximaal drie zakjes lenen, dit is omdat anders de bak heel erg snel leeg zal zijn. Het doel is om na de bloei een deel van een eigen plant terug te krijgen. Op deze manier is er ook steeds een aanvulling in de zaden bak. Als dit op een gegeven moment goed zou verlopen is de zadenbieb niet leeg en kunnen mensen uit de gemeente goed tuinieren met goede zaden die mooie bloemen, kruiden en groentes laten bloeien. In zadenbieb Den Dolder hebben ze bijvoorbeeld een aantal zaadjes gekregen van een imker uit Bilthoven. Met behulp van mensen uit de buurt is de zadenbieb gevuld met goede zaden. Iedere dinsdag en donderdag is de zadenbieb geopend.

“Hopelijk geven we de mensen uit de gemeente zo een steuntje in de rug om te gaan beginnen met tuinieren.”

Geschiedenis van de zadenbibliotheek Nederland

Zadenbibliotheek Nederland is ontstaan in 2021 na aanleiding van stichting zadenbibliotheek Fryslân, wat is opgericht in 2017. Als een kleine organisatie gestart is Friesland maar er zijn nu over het hele land verschillende zadenbibliotheek.

In 2021 zijn en nog maar weinig tuinders over die eigen goede zaden hebben. Vroeger was het heel normaal dat mensen dit hadden en werd er uit zichzelf geruild. Een gevolg hiervan is dat er steeds minder soorten zaden zijn. Dit heeft dan ook weer gevolgen voor andere organisme. Hierom is het belangrijk dat er meer mensen goede zaden krijgen om mee te tuinieren. De zadenbibliotheek geeft hiervoor een mooie kans. 

Interview met Kirsten Vonk

Jasmijn is langs geweest bij de zadenbieb in Den Dolder. Hier heeft zij gesproken met Kirsten Vonk bent u nou benieuwd naar nog meer informatie van de zadenbieb, klik dan op de voor het interview met Kirsten Vonk.

Over de auteur

Ragna Hagenouw

Ik ben Ragna Hagenouw en ben 19 jaar. Ik studeer nu aan de Hogeschool Utrecht Journalistiek eerstejaars. Ik vind het leuk om onderzoek te doen over een onderwerp en daar dan een verhaal over te schrijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.