Samen Duurzaam Zeist praat over de toekomst

Samen Duurzaam Zeist praat over de toekomst

Bijeenkomst in de gemeenteraadszaal

Samen Duurzaam Zeist kwam 23 maart samen in het gemeentehuis om de toekomst te discussiëren. De bijeenkomst is tot stand gekomen door de gemeente. Tijdens de bijeenkomst werd er gepraat over hoe Zeist duurzamer kan worden in de komende 3 jaar. Met de centrale vraag: ‘Waar droom je over?’ Waar SDZ vooral naar streeft is het uitbreiden van de beweging.

 

Samen Duurzaam Zeist bestaat onderhand al 5 jaar, ze noemen zichzelf een beweging die streeft naar een groen Zeist. In deze 5 jaar dat ze bestaan hebben ze al veel gedaan voor Zeist. Van een duurzaam café tot bewoners helpen met afvalscheiding, binnen de beweging komen bewoners met creatieve ideeën om Zeist duurzamer te maken. Zo verliep dat ook op woensdag. De hele avond werd er gepraat over hoe ze kunnen uitbreiden als beweging en over hoe Zeist groener kan worden.

Volgens de aanwezigen bij de bijeenkomst waren er een paar doelen waarnaar SDZ wil streven. Het grootste punt wat centraal stond was hoe ze de beweging konden uitbreiden. Dit willen ze doen door meer gebruik te maken van sociale platformen, maar ook meer jongeren moesten bewust zijn van de beweging. Dit was dan voor bijna iedereen ook het antwoord op de vraag: ‘waar droom je over.’ De meeste zouden het prachtig vinden als er meer mensen en vooral jongeren zich zouden toevoegen aan SDZ. Er moeten meer mensen actie ondernemen. ‘We moeten zorgen dat mensen aan de slag gaan, het maakt niet eens uit hoe’ Evert Jan was ook bij de bijeenkomst en hoort bij Samen Duurzaam Zeist. Hij sloot zich aan over het punt dat meer jongeren bij de beweging moeten aansluiten. Ook willen ze grotere bedrijven benaderen om op deze manier uit te breiden meer hulp te krijgen. Een ander punt waar streven naar was is het ontdekken van de eigen kracht die ze al hebben, en deze dan versterken. Zodat ze zelf nog meer kunnen bereiken.

Ondanks dat Samen Duurzaam Zeist op eigen initiatief handelt, speelt de gemeente een grote rol voor de beweging. De gemeente kan ervoor zorgen dat er bijeenkomsten als deze tot stand komen, maar ze helpen ook met projecten die toch iets meer nodig hebben dan alleen eigen handen. ‘We hebben geen interesse in mensen die iets vinden, we hebben interesse in mensen die actie nemen. Als ze met een mooi duurzaam initiatief komen, dan willen wij dit graag faciliteren’ Eveline van der Aa is strategisch adviseur van gemeente Zeist en was ook aanwezig bij de bijeenkomst. Ze vertelt dat de kracht van Samen Duurzaam Zeist iets sterks is waar ze graag bij willen meehelpen, maar dat niet alles tot stand kan komen. ‘We krijgen per jaar 35 verzoeken voor nieuwe ideeën, de een minder sterk dan de ander. We faciliteren dan niet alles.’ Per project is er een maximaal budget van 1500 euro, ze proberen dan toch niet alles te besteden. Als het dan ook een project is waar veel geld in wordt gestopt, dan moeten de leden van SDZ een plan opstellen hoe ze dit willen realiseren, als deze wordt goedgekeurd krijgen ze het bedrag. Naast dat ze helpen op financieel gebied, zorgt de gemeente Zeist ook dat er een nieuwsbrief uit komt over Samen Duurzaam Zeist. Deze is er voor extra aandacht naar de beweging.

Verslaggever Nina Hooft ging in gesprek met Samen Duurzaam Zeist.

Over de auteur

Julianne Robin

Ik ben Julianne, 18 jaar en ik ben student aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ik speel gitaar, ik vind boeken lezen leuk en ik ga graag met vrienden de stad in. Ik ga op deze site nieuws publiceren over Zeist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.