Eerste liefde met Boekenweek in Zeist

Eerste liefde met Boekenweek in Zeist

Boekhandel Kramer en van Doorn

De 87ste Boekenweek is begonnen met thema eerste liefde. Boekhandel Kramer en van Doorn in Zeist doet ook mee aan deze speciale week. Speciaal voor deze week komen er twee schrijvers naar de winkel toe voor een signeersessie.

87ste Boekenweek
Olaf Tigchelaar is boekverkoper bij de boekhandel Kramer en van Doorn in Zeist, die deze week twee schrijvers verwelkomen. Voor deze week wordt de winkel aangekleed met posters, vlaggetjes, nieuwe boeken en een Boekenweekgeschenk. Elke Boekenweek heeft een thema die uitgekozen wordt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), dit jaar is het thema eerste liefde. Voor deze week schrijven schrijvers nieuwe boeken in het thema, maar voor boekenhandels begint het nieuwe boekenseizoen. ‘Na de feestdagen is er wel beetje een dip. Na januari is er niet heel veel te doen, er verschijnen ook geen nieuwe boeken,’ legt Tigchelaar uit. ‘De Boekenweek markeert de start van een nieuw seizoen’. Klanten krijgen ook wat extra’s tijdens deze Boekenweek. Elke Boekenweek is er een Boekenweekgeschenk die de klanten krijgen als ze voor een bepaald bedrag aan boeken kopen. Dit jaar krijgen klanten het nieuwe boek van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer; “Monterosso mon amour”.

Boekenhandels
Voor de Boekenweek stellen de boekhandels verschillende boeken ten toon. Deze boeken worden gekozen door de Stichting CPNB, dat kunnen wat oudere boeken zijn of nieuwere boeken. De Stichting CPNB geeft een lijstje door aan de boekenhandels met de boeken die bij het thema horen/passen, de boekenhandels bepalen zelf welke boeken ze inkopen. Volgens Olaf Tigchelaar is het doel van de Boekenweek om meer mensen naar de boekhandel te krijgen.

Er komen verschillende elementen kijken bij het organiseren van de Boekenweek voor een boekhandel. Ze moeten ervoor zorgen dat de juiste boeken zijn ingekocht, dat gebeurt al van tevoren. Zorgen dat er schrijvers op bezoek komen. ‘Het is erg leuk als je een schrijver op bezoek krijgt. Dat er een Boekenweekgeschenk bijzit is een feestje,’ Niet alleen de Boekenweek wordt gevierd bij boekhandel Kramer en van Doorn ook de Kinderboekenweek wordt er gevierd met een kinderboekengeschenk. Volgens Tigchelaar is er geen boekhandel die niet aan de Boekenweek mee doet. ‘Het is van levensbelang om daar aan mee te doen, nooit een vraag geweest,’

Afgelopen jaren
Dit jaar was de Boekenweek verplaats, normaal vindt de Boekenweek plaats begin maart. Dit jaar heeft de Stichting CNPB het besluit genomen om het te verzetten. De reden hiervoor was dat doormiddel van de toen huidige coronamaatregelen er een beperkt aantal bezoekers per vierkante meter was toegestaan. De stichting vond dat de Boekenweek beter tot zijn recht kwam wanneer de boekhandels en bibliotheken weer helemaal open mochten. ‘Er was gewoon niet voldoende duidelijkheid over corona en dat soort dingen,’ vertelt boekverkoper Olaf Tigchelaar. Vorige jaar was het nog lastig om de Boekenweek door te zetten wegens corona, maar dit jaar is het weer zoals het de afgelopen jaren was.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Mijn naam is Jasmijn Hinfelaar, 19 jaar oud en ik kom uit Zeist. Ik ben nu eerstejaars journalistiek student en heb hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Ik vind het leuk om te lezen, te schrijven en om creatief bezig te zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.