Expositie over doopjurken in Sionskerk

Expositie over doopjurken in Sionskerk

Expositie Doopjurken in de Sionskerk

De Sionskerk in Zeist heeft een expositie geopend over doopjurken. Deze expositie bestaat uit 26 doopjurken die worden tentoongesteld aan de binnenwanden van de kerkruimte. Verschillende soorten doopjurken worden tentoongesteld waaronder eentje gemaakt van parachutedoek uit de tweede wereldoorlog. 

De expositie
Aan de binnenwanden van de kerkruimte hangen 26 verschillende doopjurken ten toon. Sommige jurken hangen aan een hangertje en andere zitten achter het glas in een schilderij. ‘We hebben nu een oproep gedaan voor doopjurken,’ vertelt Dominee Jan Minnema. Elke doopjurk die daar hangt heeft een eigen verhaal die bezoekers kunnen lezen via een kaartje dat ernaast hangt. Op deze kaartjes staat informatie over de doopjurk. Dat kan gaan over waar het gemaakt van is, wie het allemaal gedragen heeft en soms wat extra informatie over de familie zelf. Voor het grootste deel komen de doopjurken vanuit kerkbezoekers, maar ook mensen die van de expositie gehoord hadden. ‘Die belden en zeiden dan; wij hebben ook nog een doopjurk kan onze doopjurk daar ook niet hangen?’ De Sionskerk wil met deze expositie bezoekers een kijkje geven in de geschiedenis van de doopjurk maar tegelijkertijd ook in Zeist de kerk openstellen. ‘De kerk openstellen en het zorgen dat mensen de weg naar de kerk en de weg naar de gemeenschap kunnen vinden. Het is ook een prachtige gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar gedachten te wisselen,’ legt Dominee Minnema uit.

Geschiedenis van de doopjurk
Honderd jaar na christus, de kerk was net begonnen toen werd er in de paasnacht gedoopt. Na de doop kregen mensen een wit kleed aan als teken van hun reinheid, zuiverheid en van het feit dat God hun zonden had vergeven. Dat is later in de 18e en 19e eeuw opgepakt door de kerk toen er kinderen werden gedoopt. ‘Toen werd er gezegd; ‘’we gaan ook kinderen in een soort van doopgewaad, doopjurk of dooppakje laten dopen’’. En zo is de doopjurk eigenlijk ontstaan,’ vertelt Dominee Jan Minnema.

doopjurk-parachutestof

Doopjurk gemaakt van parachutestof

De verschillende verhalen
Elk van de 26 doopjurken die tentoon worden gesteld in de kerk heeft een eigen verhaal. ‘Deze komt uit 1554. Dit is een familie erfstuk en alle kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen zijn allemaal in dezelfde doopjurk gedoopt,’ legt Scriba* Johan Boogaard uit. Deze jurk is tentoongesteld in een schilderijlijst. Een andere doopjurk met een verhaal is de doopjurk uit de tweede wereldoorlog. Deze doopjurk is gemaakt van parachutestof. Aan de parachute hing een kist met spullen voor een verzetsgroep in Vroomshoop. ‘Er is toen vlak bij de familie een parachute neergedaald en er was natuurlijk geen geld om een doopjurk te maken. Dus hebben ze van parachutestof een doopjurk gemaakt,’ vertelt Scriba Boogaard. Meestal worden doopjurken gemaakt van een trouwjurk, maar in de expositie hangt er ook een die gehaakt is. Een oma had deze jurk gehaakt in 1954 en later werd haar eerste kleinkind daarin gedoopt.

De expositie is iedere woensdag te bezichtigen van 10:00 tot 12:00 uur in de Sionskerk in Zeist.

*Scriba is latijn voor schrijver en wordt vooral binnen de kerken gebruikt.    

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 20 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is eerstejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Ze heeft ervaring opgelopen door stage te lopen bij een online redactie, waar zij actief bezig was als een online redacteur. Jasmijn wilt graag mensen inspireren met haar artikelen. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *