Koningsdag bij bakker van Barneveld: ‘Ik verwacht een gekkenhuis’

Koningsdag bij bakker van Barneveld: ‘Ik verwacht een gekkenhuis’

Eigenaar Erwin van den Heuvel rolt bladerdeeg voor tompoezen uit. Foto: Emma van Kuijen.

Woensdag 27 april is het weer Koningsdag. Het jaarlijkse feest wordt uitbundig gevierd. Ook in Zeist. Bakkerij van Barneveld heeft het altijd enorm druk met de bereiding van oranje tompoezen. Vorig jaar zijn de tompoezen bekroond tot de beste van Nederland. Eigenaar Erwin van den Heuvel heeft altijd veel plezier in het bereiden van de gebakjes.

‘We zijn afgelopen jaar eerste geworden bij de wedstrijd voor de beste tompouce van Nederland. Daardoor komen mensen echt van heinde en ver om onze tompoezen te proeven. Dat is heel leuk’ Erwin van den Heuvel heeft vier jaar geleden de bakkerij overgenomen. ‘Meneer van Barneveld was toe aan pensioen en toen ben ik het avontuur van een eigen bakkerij aangegaan.’

Van den Heuvel staat al sinds dinsdagochtend met zijn werknemers tompoezen te maken. In de bakkerij staat radio 538 hard aan en af en toe loopt er iemand van het winkelpersoneel naar achter voor een bestelling. ‘Iedereen weet goed wat hij moet doen en niemand loopt elkaar zo in de weg. Het voorbereiden voor koningsdag begint eigenlijk de dag van tevoren. De plakken bladerdeeg worden eerst afgebakken en die moeten helemaal zijn afgekoeld.

Op het bladerdeeg wordt banketbakkersroom gespoten. ‘Dan doen we een laag slagroom en daarna gaat er nog een plak bladerdeeg overheen.’ Vertelt Van den Heuvel terwijl hij nieuwe bladerdeeg uitrolt. Dick is een van de werknemers en die voorziet de tompoezen van een laagje fondant. De fondant wordt verwarmd en daarna over de tompoezen gesmeerd. De tompoezen van Van Barneveld zijn uniek: het glazuur wordt namelijk gemarmerd. ‘Wij marmeren onze tompoezen door gesmolten chocolade in lijntjes over de fondant heen te spuiten, hier gaan we dan met een spateltje doorheen waardoor er een patroontje op komt.’

Bakker brengt laagje fondant aan op tompoezen. Foto: Emma van Kuijen.

‘Dit is het vierde jaar dat we open zijn op koningsdag en ieder jaar maken we meer tompoezen. Mensen zijn gewoon ontzettend enthousiast en komen voor onze kwaliteit en het ambacht speciaal naar ons toe.’

‘Op koningsdag zelf worden er alleen tompoezen verkocht. Als we ook nog brood en dergelijke moeten maken wordt het echt te veel. Ik verwacht al een gekkenhuis, dus ik denk we aan tompoezen genoeg hebben.’ Aldus Van den Heuvel.

Over de auteur

Emma van Kuijen

Hallo, ik ben Emma van Kuijen. Ik ben 18 jaar oud en ben eerstejaarsstudent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.