Bos Austerlitz mogelijk gekapt voor nieuwe voetbalvelden: ‘Het bos is een stuk van mijn identiteit’

Bos Austerlitz mogelijk gekapt voor nieuwe voetbalvelden: ‘Het bos is een stuk van mijn identiteit’

Eddie Breunesse, medeoprichter ‘Blijf van ons bos af!’.

De KNVB wil graag dat Zeist het centrum wordt voor al het voetbaltalent. Daarvoor moet er wel vijf hectare bos worden gekapt. De actiegroep ‘Blijf van ons bos af!’ is daar fel tegen. Zij schreven een brief naar de inwoners van Zeist om te waarschuwen over de kap van het bos.

De actiegroep ‘Blijf van ons bos af!’ verzet zich tegen de plannen van de KNVB, ze schreven daarom ook een open brief naar de kiezer. De actiegroep heeft met de aantocht van de verkiezingen, in de brief de standpunten van de politieke partijen op een rijtje gezet.

Eddie Breunesse heeft, samen met Jan Snijders en andere dorpsgenoten, de actiegroep tot leven geroepen. Breunesse: ‘Ik woon mijn hele leven al in Austerlitz,  ik hou van dit bos. Het is waar ik mijn hele leven heb gespeeld en waar ik mijn hele leven wandel. Het is dus een groot stuk van mijn identiteit.’

Breunesse vraagt zich elke dag af waarom het bos gekapt moet worden. Breunesse: ‘Ik kom dagelijks langs de bestaande velden. Ze worden helemaal niet intensief gebruikt. Als ze dan toch meer velden moeten hebben, kunnen ze op hun eigen terrein extra velden aanleggen. Politici staan toe dat er steeds geknabbeld wordt aan de grenzen van het bos. Door dat knabbelen komt er een nieuwe grens, daar wordt dan weer aan geknabbeld, over 100 jaar is al het bos weg uit Nederland.’

Achter het stuk bos, wat gekapt zou moeten worden voor de voetbalvelden, zit een dierenasiel. Breunesse: ‘Die dieren die daar zitten, zitten daar niet voor niks. Die hebben extra aandacht, rust en hulp nodig. In het bos wordt er met ze gewandeld. De dieren hebben hier de gelegenheid en de ruimte om te wandelen. Als dat weg gaat wordt dat zwaar beperkt.

Jaap Paulsen, hoofd Persvoorlichting & PR van de KNVB: ‘Wij willen graag investeren en groeien met het Nederlands voetbal, zowel met alle nationale teams als de opleidingen en alle maatschappelijke activiteiten voor de jeugd. De KNVB Campus in Zeist is namelijk al 55 jaar het kloppend voetbalhart van Nederland. ’ 

De ambitie van de voetbalbond is om al hun twintig jeugdteams naar Zeist te halen. Een deel van de jeugdteams trainen al in Zeist, het andere deel traint ergens anders in het land. Paulsen: ‘Hiervoor hebben we drie extra velden en faciliteiten nodig, een uitbreiding van het huidige terrein met 3,3 hectare.’ Er moet ruimte gemaakt worden voor extra velden, mogelijk met één kleine tribune en een nieuwe parkeerplaats.

De KNVB meldt dat ze verderop, vlakbij in de gemeente Bunnik, bij Odijk, de kap zullen compenseren. Hier zal dan tien hectare landbouwgrond tot natuur worden ontwikkeld. Tot slot zegt Paulsen: ‘We hebben de ambitie, in samenwerking met anderen, om 50 hectare extra natuur te realiseren in de gemeente Zeist.’

De voetbalbond is bezig met de voorbereidingen voor het indienen van de bestemmingsplanwijziging. Ze verwachten dit de komende maanden te kunnen indienen bij de gemeente Zeist.

Over de auteur

Nina Hooft

Hallo! Ik ben Nina Hooft (18) en ik ben de eindredacteur van Slotstad Nieuws. Ik woon in Bunschoten-Spakenburg, maar maak nu nieuws over Zeist. Dit jaar ben ik met veel plezier begonnen aan de School voor Journalistiek. In mijn vrije tijd handbal ik en speel ik piano.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.