StudieHub de Breul is een groot succes

StudieHub de Breul is een groot succes

Laurence Verbree

Laurence Verbree (16) zit in vijf VWO en is één van de initiatiefnemers van StudieHub De Breul. De StudieHub is een nonprofit organisatie die huiswerkbegeleiding betaalbaar houdt. De huiswerkbegeleiding is beschikbaar voor alle leerlingen uit de onderbouw. De drie jongens lopen trots, met hun blauwe StudieHub-trui, door de school.

Verbree kwam samen met Noah de Boer (16) en Chris Lemstra (16) op het idee, toen ze een onderwerp voor hun PWS moesten bedenken. Verbree vertelt dat in de afgelopen jaren de vraag naar aanvullend onderwijs fors is gestegen. Er zijn veel leerachterstanden ontstaan door de coronacrisis, maar ook door veel lesuitval en een tekort aan docenten. ‘Ook merken we dat Zeist hele rijke en arme buurten heeft en dat de kansenongelijkheid hier vrij groot is. Op school merken we hier ook veel van, de een heeft twee keer per week bijles en de ander heeft dat helemaal niet.’ Zo is het idee van de StudieHub ontstaan. Verbree vertelt dat iedereen een even groot aandeel had in het opzetten van de StudieHub. ‘We vullen elkaar gewoon heel goed aan. Chris is de HR-manager, Noah is de financieel directeur en ik de algemeen directeur.’ De jongens hebben momenteel ruim veertig leerlingen en acht huiswerkbegeleiders. 

Verbree heeft thuis wel de mogelijkheid om begeleiding te krijgen: ‘Ik heb vrienden die niet weten wat bijles is. Want die hebben daar het geld thuis niet voor. Ik voel me dan een beetje schuldig dat ik wel heel makkelijk hulp kan krijgen. Dus dat voelde altijd heel dubbel.’ Daarom bieden de jongens nu bijlessen aan voor €4,50 per uur: ‘Dit is bijna vier keer goedkoper dan wat de gemiddelde concurrent vraagt.’ 

De initiatiefnemers worden ondersteund door de school, de Breul betaalt nu alle bijlessen, de leerlingen krijgen dus gratis bijles. ‘Ook faciliteren zij de ruimte waarin de bijlessen worden gegeven en leiden de docenten onze studiebegeleiders op.’ De jongens krijgen veel aandacht als ze door de school rondlopen, veel docenten complimenteren ze op hun goede initiatief.

De StudieHub werkt met het ​​’voor en door leerlingen’ concept, dit houdt in dat de bovenbouw leerlingen, huiswerkbegeleiding geven aan de onderbouw. Verbree zegt dat het een een win-winsituatie is voor beide kanten. De onderbouw leerlingen profiteren van gratis studiebegeleiding. ‘De bovenbouwleerlingen krijgen een vrijwilligersvergoeding, maar herhalen ook alle stof uit de onderbouw, wat weer handig is voor de examens. Daarbij staat het ook goed op je CV.’ 

De jongens willen in de toekomst graag uitbreiden: ‘Er zijn alleen honderden manieren om uit te breiden, we moeten dus nog goed uitpluizen hoe we dat gaan doen. Maar we gaan sowieso verder.’ Als de jongens over een jaar klaar zijn met de middelbare school zullen ze het stokje doorgeven. 

Over de auteur

Nina Hooft

Hallo! Ik ben Nina Hooft (18) en ik ben de eindredacteur van Slotstad Nieuws. Ik woon in Bunschoten-Spakenburg, maar maak nu nieuws over Zeist. Dit jaar ben ik met veel plezier begonnen aan de School voor Journalistiek. In mijn vrije tijd handbal ik en speel ik piano.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *