Slot bier weer terug in Zeist

Slot bier weer terug in Zeist

De Rotaryclub op Seyst met Wethouder Fluitman

De Rotaryclub op Seyst heeft op 12 mei het eerste Slot bier Blond van 2022 afgevuld in de brouwerij. In 2017 heeft de Rotaryclub het project weer opgepakt vanuit een traditie uit de 19de eeuw. In de 19de eeuw werd in Zeist al het Zeisterbier gebrouwen en de Rotaryclub heeft besloten om deze traditie en geschiedenis door te zetten.

 Het Slot Bier
Slot bier is volgens wethouder Marcel Fluitman echt een Zeister product. ‘In Zeist gebrouwen, door de Rotary van Zeist op de markt gezet. Met het Slot als Zeister boegbeeld, het wapen van Zeist op de dop, straalt het één en al Zeist uit,’ vertelt Fluitman. Slot bier is een blond bier van 7% met een lichte kleur. Een deel van de opbrengsten van het Slot bier gaat naar goede doelen in Zeist, veelal voor de jeugd. Het bier wordt gebrouwen door vrijwilligers. Op de flessen staat een bedrag van € 1,25. Dit is het bedrag dat naar de goede doelen in Zeist gaat. ‘Tot nu toe hebben we met Slot bier ongeveer honderdvijftien duizend euro voor het goede doel bij elkaar gebracht. Al sinds 2017 zijn goede doelen gesteund, zoals het ondersteunen van scholen met kinderen met een achterstand,’ vertelt Chris Engelsman één van oprichters van Slot bier.

Het project
De Rotaryclub heeft het Slot bier project in 2017 weer opgepakt. Door corona is er een dip geweest in de bierbrouwerij en het afzetten daarvan, maar nu het allemaal weer wat kan heeft de Rotaryclub de traditie voortgezet. Om de traditie weer voort te zetten moesten de leden eerst weer de stichting oppakken en het recept ophalen bij de vorige brouwerij. Ook moesten de leden kijken waar ze het bier gingen brouwen. ‘Welke brouwerij wil het doen, kan het ook lokaal in Zeist? Dankzij brouwerij Brasser kunnen we nu terecht bij Dit-bier in Zeist om zelf te brouwen,’ vertelt Arnout van Dijk één van de oprichters van Slot bier. ‘En als je dan weet dat we bijna de helft van het eerste brouwsel al gedistribueerd is kunnen we door naar het volgende brouwsel.’

Toekomst
‘Ik denk dat het een groter succes wordt dan het eerste Slot bier dat op de markt is gebracht. Omdat mensen het kennen en mensen vragen er ook naar,’ legt wethouder Fluitman uit. De gemeente Zeist zal een doos Slot bier afnemen om zo ook een steentje bij te dragen. Op 12 mei is het eerste beertje afgevuld en gedronken door het team en de wethouder. Vrijdag 13 mei komt het Slot bier in de winkels te staan. De Rotaryclub wil meer soorten bier gaan maken, in de toekomst waaronder bockbier, silvesterbier. 4 juni is het bier festival in Zeist waar lokale brouwers hun bier promoten. De Rotaryclub zal 4 juni bij het festival zijn om het Slotbier te promoten.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Mijn naam is Jasmijn Hinfelaar, 19 jaar oud en ik kom uit Zeist. Ik ben nu eerstejaars journalistiek student en heb hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Ik vind het leuk om te lezen, te schrijven en om creatief bezig te zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.