Voortaan verplicht ruitervignet Utrechtse Heuvelrug

Voortaan verplicht ruitervignet Utrechtse Heuvelrug

Foto: Unsplash

Ruiters die met hun paard door de Utrechtse heuvelrug willen rijden zijn per 1 januari verplicht om een vignet aan te schaffen en bij zich te dragen. Via dit nieuwe systeem wil Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug het onderhoud van de ruiter- en menpaden financieren. 

Ruiter- en menpaden konden voorheen kosteloos worden gebruikt, maar door politiek beleid werden de kosten voor het onderhoud aangewezen op de terreineigenaren. Irene Hidma is werkzaam als projectmedewerker bij Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zij vertelt: ´De samenwerkende partijen hebben gezocht naar een systeem, waarbij deze kosten gedekt worden uit gebruikersbijdragen. Het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug is hier het resultaat van.´ De aanschaf van een vignet is verplicht en vormt het bewijs van betaling. Dit betekent dat een ruiter of menner gebruik mag maken van de paden van deelnemende terreineigenaren. De vignetten zijn dus bedoeld om het onderhoud en eventuele verbetering van de paden in de toekomst te kunnen financieren. 

De stichting is uitvoerder en eigenaar van de vignetten, en merkt dat het merendeel van de ruiters begrip heeft voor de nieuwe regelgeving. Ook krijgt ze berichten van ruiters die inhoudelijke verbeterpunten hebben. ´Op dit moment ligt onze focus op het wegwerken van het achterstallig onderhoud, maar in de nabije toekomst willen we ook gaan onderzoeken welke verbeteringen er doorgevoerd kunnen worden´, aldus Hidma. 

Willy Drost is ruiter en maakt regelmatig gebruik van de paden die nu onder het vignet vallen. Ook zij heeft begrip voor het vignet. ´De paden zijn zo ontzettend slecht, er moet nu gewoon eindelijk onderhoud gepleegd worden´, vertelt ze. ´Als je daarvoor moet betalen, dan is dat zo.´ Echter baalt ze wel van het feit dat er nu nóg een penning bijkomt: ze heeft er namelijk al twee. ´Dat is het nadeel van dat we hier zitten, in een gebied waar nog landeigenaren zitten die niet meedoen.´ Jaarlijks betaalt Drost nu meer dan honderd euro aan vignetten en penningen. Maar ze leeft voornamelijk erg mee met de maneges in het gebied. ´Bij ons op de manege gaan ze ´s zomers nog wel eens het bos in met die pony’tjes en die eigenaar is nu verplicht om voor elke pony zestig euro te gaan betalen per jaar.´ 

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug schat de effectiviteit van het vignet hoog in. Hidma: ´Diverse eigenaren konden het onderhoud van de paden niet meer opbrengen waardoor sluiting van de paden dreigde. Met de komst van het vignet is er jaarlijks geld beschikbaar om het periodiek onderhoud uit te voeren.´ Zomaar op pad gaan zonder het vignet, is niet toegestaan. BOA´s controleren op het bezit van het ruitervignet. Daarnaast zijn de vignetten naamsgebonden, en daar wordt ook op gecontroleerd. 

Voor Drost is het echter niet mogelijk om ergens anders te gaan rijden: de ruitervignetten gelden voor de gehele Utrechtse Heuvelrug. Sommige gebieden doen echter niet mee, dus dient ze daarvoor een ander vignet aan te schaffen. ´Het mooiste zou zijn gewoon één vignet voor het hele gebied. Maar dan moeten alle landeigenaren meedoen en zover zijn ze nog niet´, aldus Drost. 

Over de auteur

Juna Patterer

Mijn naam is Juna, ik ben negentien jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Naast het schrijven van artikelen voor Slotstad Nieuws, houd ik een persoonlijk blog bij waar ik voornamelijk schrijf over mentale gezondheid en ook gastbloggers uitnodig hun persoonlijke verhalen te delen. Ik hoop mij verder te kunnen ontwikkelen als schrijver en deze ambitie te volgen, waarheen deze mij ook mag leiden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *