Martijn Pannenkoek over de pil: ‘Iedereen heeft er baat bij, dus waarom vergoed je het niet gewoon?’

Martijn Pannenkoek over de pil: ‘Iedereen heeft er baat bij, dus waarom vergoed je het niet gewoon?’

ZEIST Wereld Anticonceptie Dag wordt sinds 2007, jaarlijks op 26 september gevierd. Het doel hiervan is om nadruk te leggen op het belang van anticonceptiemiddelen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Microgynon 30 – beter bekend als de pil – is volgens meneer Pannenkoek, huisarts in Den Dolder, het anticonceptiemiddel die huisartsen het vaakst zien voorkomen. De pil is een combinatietablet van oestrogenen en progesteron, wat je 21 dagen neemt en 7 dagen niet. In een bepaalde dosering blijkt het goed te helpen om zwangerschappen te voorkomen.

Enige bijwerkingen heeft de pil wel: zo kun je vocht vasthouden waardoor je zwaarder wordt. Ook wordt vaak gemeld dat vrouwen vlakker worden in de emoties. Ze hebben dan periodes van heel blij niet meer, maar ook de periodes van heel somber verminderd. Verder kan je last hebben van stemmingswisselingen en misselijkheid.

Ben je 21 jaar of ouder? Dan moet je zelf betalen voor de anticonceptiepil. Anticonceptie valt niet onder de basisverzekering en dus betaal je zelf de kosten. Nu in steeds meer landen anticonceptie wel vergoed wordt, dringt de vraag hierom in Nederland ook steeds meer aan. ‘De vrouw gebruikt het om niet zwanger te worden en de man heeft er ook de geneugten van, iedereen heeft er baat bij. Waarom vergoed je het niet gewoon?’, aldus Pannenkoek.

Verslaggever Ragna Hagenouw is voor Slotstad Nieuws naar huisartsen praktijk De Paltz gegaan en heeft gesproken met huisarts Martijn Pannenkoek en de 16e jarige Eefje over anticonceptie. Klik hier onder voor de reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *