Kinderen betrekken bij kunst en cultuur door nieuwe kinderbeeldenroute

Kinderen betrekken bij kunst en cultuur door nieuwe kinderbeeldenroute

Foto: Silke van Engelen Beeld uit de beeldenroute. Links: wethouder Laura Hoogstraten, Rechts: Marije Haak

Een route langs kunstwerken die geplaatst zijn door het hele dorp. De beeldenroute in Zeist heeft sinds kort een nieuwe editie, daarbij is nu de kinderbeeldenroute gelanceerd. Met als reden om kinderen meer bij kunst en cultuur stil te laten staan. De kinderbeeldenroute staat in het kunstmenu van Kunsthuis Idea. Laura Hoogstraten, wethouder kunst en cultuur in de gemeente Zeist en Marije Haak, accountmanager kunst en cultuur in de gemeente Zeist vetellen hoe dit tot stand is gekomen.

Wandelend door de straten van Zeist, kunnen de kinderen genieten van de omgeving, al het groen dat in Zeist aanwezig is en tegelijkertijd kunnen ze de omgeving om zich heen ontdekken doormiddel van de kunst en cultuur die overgebracht wordt door de beeldenroute.

Al sinds 2015 maakt Zeist elke twee jaar een beeldenroute, een manier om het slot met het centrum te verbinden. Haak vertelt dat mensen vaak vragen om de boekjes en dat de opdruk snel op is, dat geeft wel aan hoe populair de beeldenroute is. De populariteit van de route komt voort uit de variatie die de route biedt, elke twee jaar wisselen er kunstwerken. De gemeente koopt, huurt of leent specifieke kunstwerken om de route vernieuwend te houden. De kinderbeeldenroute is voor een groot deel dezelfde route als de al bestaande route, echter is de route korter en zit er voor kinderen een opdrachtenvel in die hun laat nadenken over wat ze zien.

Het concept voor de kinderbeeldenroute begon door een mail van twee leerlingen uit groep acht, vertelt Haak. ‘Ze vroegen wat er in Zeist was op het gebied van kunst en cultuur en dus vertelde wij hun over de beeldenroute, we hebben hun toen uitgenodigd voor de lancering van de nieuwe beeldenroute’, na dit gesprek met de twee leerlingen is de gemeente intern gaan overleggen en ontstond het idee voor een kinderbeeldenroute; ‘We zijn getriggerd door die vraag van de scholieren’, zegt Haak. Kinderen haken al snel af als ze bijvoorbeeld een beeldenroute moeten lopen, door dit opdrachtenvel en een verkorte route wil de gemeente de kinderen er juist bij betrekken.

‘Dat kinderen met kunst en cultuur in aanraking komen is belangrijk, van jongs af aan al bewust naar je omgeving kijken en te zien wat daar allemaal gebeurt, is belangrijk. Kunst is daar een onderdeel van’, aldus Hoogstraten. De kinderbeeldenroute maakt onderdeel uit van het kunstmenu van kunsthuis Idea, daardoor kunnen scholen maar ook gezinnen de opdrachten vinden en de kinderen op die manier in aanraking laten komen met kunst en cultuur. ‘Het is een aanvulling op alle kunst en cultuur lessen die er al zijn’, zegt Hoogstraten. Door de beeldenroute laat je de kinderen kennis maken met kunst in de openbare ruimte, het geeft ze een ruimer beeld van de kunst die bestaat, kunst is niet alleen op sociale media, musea of wat ze zelf maken.

Toch denkt Hoogstraten niet dat kinderen de beeldenroute snel zullen kiezen voor hun kinderfeestje, maar bij een zondagmiddagwandeling is het volgens haar een ‘laagdrempelige’ manier om met kinderen over kunst en cultuur te praten.

Over de auteur

Silke van Engelen

Hi, ik ben Silke van Engelen (2004). Ik studeer aan de School voor Journalistiek! Hier schrijf ik stukken en maak ik audioitems over Zeist, neem dus vooral even een kijkje bij mijn berichten! Buiten het maken van items om, houd ik erg van het lezen van Engelse boeken en ben ik erg geïnteresseerd in de sociale en mentale ontwikkelingen van mensen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *