Corona hakt in op de horeca, ook in Zeist

Corona hakt in op de horeca, ook in Zeist

Foto: Volmer van Deursen

Afgelopen vrijdag (26 november) kondigde het kabinet nieuwe, verscherpende maatregelen tegen het Covid-19 virus. Een van de maatregelen is dat de horeca maar van 05:00 tot 17:00 open mag zijn. Daarnaast geldt ook nog steeds dat men een mondkapje moet dragen bij verplaatsing, anderhalve meter afstand van elkaar moet houden en dat er een coronatoegangsbewijs moet worden laten zien. De horeca kan dus wel open blijven, maar lang niet alle ondernemers zijn hier blij mee, ook in Zeist.

 

Nieuwe maatregelen

Laat op de zondagmiddag is het rustig in het centrum van Zeist. Het is erg koud buiten en het miezert een beetje, waardoor veel mensen waarschijnlijk liever binnen blijven. De enige persoon die er nog loopt is een man met een hond en een oranje regenjas. Dat het zo rustig is kan natuurlijk door het weer komen, maar de nieuwe coronamaatregelen helpen ook zeker niet mee. De horeca moet al weer eerder op de dag sluiten, deze keer om vijf uur in de middag. Dit maakt het een stuk minder gezellig in het centrum. ‘Normaal ga ik in het weekend nog wel eens naar het café dat twee straten verderop zit, maar als ik dan om vijf uur al weg moet heeft dat ook niet zoveel zin’ verteld de man met de regenjas.

Het lijkt erop dat met deze maatregelen het grootste deel van de inkomsten voor de horeca misgelopen zullen worden. Veel ondernemers in de sector willen dan ook liever niet praten over de huidige situatie. Het is te begrijpen: het kost ze al genoeg moeite om het hoofd boven water te houden. Toch snappen ze ook wel dat het nodig is om het virus niet te veel op te laten laaien. ‘Het is niet anders’.

Weinig animo

De sfeer is dus grimmig bij de meeste horeca zaken in Zeist. Op de meeste plekken zijn maar weinig of zelfs helemaal geen klanten. Dit is ook niet zo gek. De aantal positieve testen per dag zijn hoger dan dat ze gedurende de rest van de pandemie zijn geweest. Veel mensen zijn dus extra voorzichtig om te voorkomen dat ze zelf het virus oplopen. Daarnaast gaan de meeste mensen pas naar een café of restaurant in de avond, en dat is nu niet mogelijk. Een voorbijganger verteld: ‘Ik ging bijna elke week wel een keer uit eten met vrienden of familie. Dat deed ik altijd s’ avonds, maar nu kan dat niet meer. Ik ga misschien nog wel eens uit eten in de middag, maar zeker niet meer elke week.’

Veel verbetering is er nog niet te zien in de coronacijfers, dus het lijkt erop dat deze moeilijke periode voor de horeca nog wel eens even zou kunnen duren. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat veel horecaondernemingen zullen moeten stoppen met bestaan doordat ze de zaken niet meer rond kunnen krijgen. In 2020 was het aantal horecaondernemingen dat zich liet uitschrijven bij de Kamer van Koophandel immers twaalf procent hoger dan in 2019, vooral als gevolg van de lockdowns.

Over de auteur

Skye van Luttikhuizen

Ik ben Skye van Luttikhuizen (19), eerstejaars student aan de School van Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik doe deze studie omdat ik veel bezig ben met nieuws, en ik het leuk vindt om dit nieuws naar anderen te brengen. De meest interessante onderwerpen voor mij in het nieuws zijn vooral politieke en sociale onderwerpen. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met muziek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.