Vuurwerkwinkels lijden onder het vuurwerkverbod.

Vuurwerkwinkels lijden onder het vuurwerkverbod.

De planken in de showroom van Hilhorstvuurwerk vol met categorie 2 vuurwerk

Het was erg rustig bij Hilhorstvuurwerk in Soest afgelopen zaterdag. Dit kwam door het landelijk vuurwerkverbod op al het categorie twee vuurwerk.

Op 19 november is het dan zover het vuurwerkverbod op categorie twee vuurwerk word aangekondigd door het Kabinet. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel, omdat aan het begin van de week hier nog echt geen sprake van was. Het Kabinet gaf toen nog aan dat het dit jaar weer bijna een normale oud en nieuw zou worden. ‘Het is een grote klap voor een familie bedrijf zoals ons’ aldus Angela Hilhorst. Het familiebedrijf dat normaal in auto’s handelt legt elk jaar twee maanden het autobedrijf stil om zich volledig te focussen op de vuurwerkverkoop. De aanloopkosten die ze maken zoals het checken van de vuurwerkbunker, het bouwen van de showroom en het inkopen van het vuurwerk zijn door deze maatregel erg moeilijk om terug te verdienen.  Vanaf afgelopen zaterdag is het familiebedrijf open voor de verkoop van categorie één vuurwerk. Dit is vuurwerk dat je ook in de supermarkt kan vinden zoals: sterretjes, knetterlint, wondertollen en kleine potjes. Deze producten zijn de kleinverdieners. Normaalgesproken verdient het bedrijf hun geld op de grote verkoopdagen 29, 30 en 31 december. Dit zijn de dagen dat mensen hun bestelde vuurwerk op kunnen halen en vuurwerk in de winkel kunnen kopen.

Vooral dit jaar had de familie grote verwachtingen. Door het vuurwerkverbod van vorig jaar was het grootste deel van de concurrentie in Soest gestopt met de verkoop. Ze hadden daarom ook extra maatregelen bedacht om, alles met de anderhalvemeterregel, toch in goede banen te leiden. Zodat de verkoop ook dit jaar weer  zoals vanouds een feestje zou worden.

De showroom van de winkel in Soest is erg leeg. Dit komt omdat het bedrijf al het categorie twee vuurwerk eruit hebben moeten halen. Kees Hilhorst de eigenaar van de winkel vertelt: ‘vanochtend stond de hele showroom nog vol met potten maar omdat  we die dit jaar niet mogen verkopen heb ik ze al uit de showroom gehaald’. Op de nu nog gevulde planken aan de linkerkant van de showroom stond ook nog veel categorie twee vuurwerk dat nog niet weggehaald was. Achter de balie was Angela bezig met het ophangen van de categorie één pakketten die nog wel verkocht mogen worden ‘ik heb een lang iemand nodig om het vuurwerk op te hangen’ zegt ze tegen haar zus die het bestelde categorie één vuurwerk aan het inpakken is. Vorig jaar was er een verbod op al het vuurwerk, doordat dit toen heel erg dicht op oud en nieuw werd ingevoerd bleef het bedrijf met heel veel onverkocht vuurwerk zitten.  ‘En omdat ik in die periode voor de vuurwerk verkoop het autobedrijf dicht gooi  had ik een dubbele financiële strop’ vertelt Kees Hilhorst. Het was dus echt een erg grote klap voor het familiebedrijf.

Kees hoopt dat ze dit jaar wel kunnen blijven verkopen want anders zitten ze voor het tweede jaar op rij met onverkocht vuurwerk dat niet teruggestuurd kan worden.

Eline Donker ging met een vuurwerkliefhebber in gesprek over het vuurwerkverbod. De reportage is hier te beluisteren.

Over de auteur

Ruben Lamme

Ik ben Ruben Lamme(20) en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ook ben ik een afgestudeerd AV-Specialist, dit betekent dat ik audiovisuele producties van kop tot staart af kan maken. Ik ben geïnteresseerd in fotografie, cinematografie en sport.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.