Van parkeerplaats naar speelplek voor kinderen: ´t Griftbosje werd mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers

Van parkeerplaats naar speelplek voor kinderen: ´t Griftbosje werd mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers

Vrijwilligers Ditte Eijking (links) en Lies van der Drift (rechts)

Gelegen op de hoek van de Griffensteijnselaan en de Ridderschapslaan in Zeist-West ligt een stuk grond dat is omgebouwd tot speel- en ravotplek voor kinderen. Wat vroeger een parkeerplaats was, kennen buurtbewoners nu als ´t Griftbosje, een buurtinitiatief waarmee een aantal vrijwilligers enthousiast aan de slag is gegaan. 

Buurtbijeenkomst

Eenmaal het groene hekje door, bevind je je op het terrein dat in 2016 het middelpunt was van het gesprek van een aantal buurtbewoners. ´De buurman zag dat dit een overwoekerd plekje was waar vuil werd gestort en niets mee werd gedaan,´ vertelt Lies van der Drift, vrijwilliger en bestuurslid van de stichting. ´Die heeft contact opgenomen met het buurtcentrum en zij hebben het initiatief genomen om een enquête in de wijk uit te zetten en mensen te vragen wat ze zouden willen.´ Het bij elkaar komen van een aantal respondenten zou later als de eerste bijeenkomst worden herinnerd. 

Dat het stuk grond voorheen bezaaid was met puin en tegels, weet Lies nog goed. ´Ik woon hier al veertig jaar in de wijk en ben er honderden keren langs gefietst, maar had nog nooit gezien dat dit nog eigenlijk best een mooie plek is,´ vertelt ze. Die tegels zijn ondertussen al weg, maar dat was een hele klus. Gelukkig vond die klus plaats tijdens NLdoet en heeft de stichting veel hulp ontvangen bij het leeghalen van het terrein. ´Dat hebben we ook niet in een keer gedaan. Er zijn toen twee vrachtwagens met tegels afgevoerd,´ aldus Ditte Eijking, vrijwilliger bij de stichting. 

Nu is er in het bosje geen tegel meer te vinden. ´We willen niet dat het een soort park wordt,´ vertelt Lies. ´Kinderen moeten er wel nog kunnen spelen en rotzooi kunnen maken.´ En dat kan: achter het groene hekje vinden kinderen hetgeen ze in de speeltuin ernaast niet zullen vinden: hutten van wilgentenen, heuveltjes, bomen en zelfs een speelbeek met waterpomp. Het bijzondere? De vrijwilligers van de stichting hebben het terrein zelf ingericht en opgebouwd. 

Subsidies

De materialen zijn gedoneerd of gekocht dankzij subsidies en fondsen. ´Van alle subsidiebedragen hebben we gereedschap gekocht, maar ook is veel gedoneerd,´ zegt Ditte. In het centrum van Zeist was er een stadstuin waar nu een appartementencomplex is gebouwd. Daar heeft de stichting ook veel spullen kunnen ophalen. Lies: ´Daar hebben we bijvoorbeeld deze picknicktafel gekregen, maar ook veel werkmateriaal zoals scheppen en harken.´ Ook heeft de gemeente een container geplaatst waar de stichting haar materialen bewaart. 

Projecten

Uit de enquête en bijeenkomsten bleek dat de buurt graag iets wilde in aansluiting met de speeltuin, die naast het bosje ligt. Toen heeft de stichting besloten een speelbeek aan te leggen. Volgens Lies is dit een van de grotere projecten geweest. ´Je kunt daar boven water tappen, er is een waterpomp. Dan komt grondwater naar boven dat naar beneden loopt in de grindputten,´ vertelt ze. ´Kinderen vinden het fantastisch om daar te spelen. Dit zijn dingen die we via fondsen hebben kunnen realiseren.´ 

Het bosje heeft echter meer van dit soort projecten kunnen realiseren. Zo staat er bijvoorbeeld ook een buurtbibliotheek. In dit kastje, gemaakt door een van de vrijwilligers, staan boeken die men mag meenemen om te lezen. Volgens Lies zijn de boeken erg populair: ´Ze vliegen eruit, dus wat dat betreft is dit wel een goede zet geweest.´ Daarnaast staat er op het speelterrein ook een aantal houten palen waar vragen op staan, elk bordje heeft een eigen thema. Ouders kunnen de QR-code scannen voor antwoorden.

Lies vindt het bosje eigenlijk al een project op zichzelf; ze vindt het voornamelijk leuk dat de groep zo goed op elkaar aansluit. ´We werken met zo’n kleine tien vrijwilligers, en allemaal hebben we een andere kwaliteit,´ vertelt het bestuurslid. ´Iemand is goed met foto´s en iemand anders heeft een website ontwikkeld. Een andere vrijwilliger werkt in het groen, dus die kan ons adviseren over het snoeien van bomen. We hebben namelijk ook een aantal fruitbomen.´ Ditte vult aan: ´Via een biologische fruitkweker hebben we geld kunnen besteden aan elf fruitbomen. We proberen nu een walnotenboom te planten, dat is vanaf het begin al een grote wens van ons geweest.´ 

De stichting maakt zich enige zorgen om de grindputten; die willen niet snel genoeg leeglopen. Toch heeft het bestuur een leuke oplossing bedacht. ´Een vrijwilliger bij ons werkt bij het Tech College in Zeist en gaat met haar klas dit project doen. Zij gaan dan uitzoeken wat er aan de hand is en hoe het probleem opgelost kan worden,´ aldus Lies. ´t Griftbosje is een buurtinitiatief en wordt dus ook onderhouden door de groep vrijwilligers en buurtbewoners. 

Geen concurrentie

´De kinderen vinden het helemaal geweldig hier,´ zegt Ditte. Ook merkt ze op dat de wijk veel jonge gezinnen huisvest die op het ´t Griftbosje afkomen. De speeltuin zien de dames niet als concurrentie. Lies: ´Ik ervaar het zelf als leuk, en dat hoor je ook van ouders. De ene keer zitten ze meer daar en de andere keer zitten ze hier omdat het spelen met water heel leuk is.´ Wel hebben ze, naast kinderen, veel aanloop van jongeren, maar volgens Ditte hoort dat erbij. ´Je kan ze ook niet verbieden om hier te zitten, want het is openbaar terrein,´ zegt ze. Soms gaat het verder dan slechts zitten: er is ook sprake geweest van vandalisme. Maar de twee vrijwilligers laten zich niet uit het veld slaan. ´Ik vind het niet opwegen tegen het plezier en de lol die heel veel mensen hebben hier,´ aldus Lies. 

Luister hier naar de rondleiding die onze verslaggeefster Jasmijn Hinfelaar kreeg van bestuurslid Lies van der Drift. 

Over de auteur

Juna Patterer

Mijn naam is Juna, ik ben negentien jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Naast het schrijven van artikelen voor Slotstad Nieuws, houd ik een persoonlijk blog bij waar ik voornamelijk schrijf over mentale gezondheid en ook gastbloggers uitnodig hun persoonlijke verhalen te delen. Ik hoop mij verder te kunnen ontwikkelen als schrijver en deze ambitie te volgen, waarheen deze mij ook mag leiden.

1 reactie

 1. Yvonne Goselink

  Wat een leuk interview! Knap gedaan!
  Super leuk Ditte en Lies jullie hier tijd voor hebben gemaakt en uiteraard al al die jaren met zoveel enthousiasme jullie inzetten voor het Griftbosje!

  Voor de volledigheid: het schoolproject dat dit schooljaar nog gaat starten is in samenwerking met het zogenaamde Technasium van de Breul, te Zeist

  Liefs Yvonne Goselink
  Vrijwilligster ‘t Griftbosje en docente op de Breul

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.