Bossen in Zeist krijgen water weer terug

Bossen in Zeist krijgen water weer terug

Foto: Skye van Luttikhuizen

Het is een regenachtige woensdagmiddag in het bos in Zeist. Het water in de beek staat hoog door de regen die de dagen hiervoor is gevallen. Een paar jaar geleden zou dit water allemaal al lang weggestroomd zijn, maar nu niet meer, dankzij het project Robuust watersysteem Zeisterbos en landgoederen.

Druk is het niet in de bossen in Zeist. Regen valt met bakken uit de hemel en er waait een koude wind. De enige mensen die te vinden zijn in het bos zijn een man en een vrouw, beiden gekleed in een blauwe jas, die samen met hun Golden Retriever aan het wandelen zijn. ‘Het water in de beek staat hoger dan normaal rond deze tijd van het jaar’ vertelt de man. Hij is echter niet op de hoogte van het project Robuust watersysteem Zeisterbos en landgoederen. Dit project is erop gericht om het grondwater in het gebied terug te brengen. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld aangravingen te doen in de bodem en door omgevallen bomen weg te halen. ‘Dat is een goed initiatief,’ vindt de vrouw, ‘op deze manier kan de natuur haar eigen gang gaan.’

‘Droogte is natuurlijk een fenomeen wat al lange tijd speelt’ vertelt Ivor de Baat, stafmedewerker terreinbeheer bij Utrechts Landschap. Volgens hem is het belangrijk dat het water lang wordt vastgehouden in de vijvers en sprengen in de natuurgebieden. Op deze manier stroomt het niet meteen weg en wordt het dus in de grond opgenomen, wat goed is voor de natuur.

Een stukje verderop is het water beter te zien. Het lijkt erop dat het water inderdaad vrij hoog staat. Verder is het vrij stil. De enige geluiden die er te horen zijn is het geluid van de regen die op het water en de neergevallen bladeren valt, en het geluid van een meisje dat een stukje verderop een telefoongesprek aan het houden is. Er is een witte brug die over het water gaat en naar het grote landhuis leidt dat midden in dit bos staat. Dit is een goed voorbeeld van een van de landgoederen waar het project zich op heeft gericht. Er zijn namelijk verschillende landgoederen in Zeist en omstreken waar in de afgelopen vijftig jaar grondwater is weggepompt. Dit heeft ervoor gezorgd dat het moeilijker is voor bomen en andere planten om te overleven en niet dood te gaan door gebrek aan water. Gelukkig was het nog niet zover en komt dit project dus op het goede moment om het bos op de landgoederen en in het Zeisterbos te behouden.

‘Ik ben boswachter in een ander bos’ vertelt een man met een groene jas en een zwarte pet op. ‘Het grondwater is inderdaad erg belangrijk voor het bos. Wanneer er niet genoeg grondwater is, kunnen niet alle planten genoeg water opnemen en zullen sommigen dus doodgaan. Dat kan ook gevolgen hebben voor dieren die in het bos leven, omdat de planten die ze eten het misschien niet overleven. Dat is natuurlijk echt klote.’ Deze boswachter vindt het dan ook zeer goed dat er een initiatief is vanuit het Utrechts Landschap om het grondwater terug te brengen.

Het lijkt er dus op dat het project nu al haar vruchten aan het afwerpen is. Er is genoeg water te vinden in de bossen in Zeist. Nu is het te hopen dat de natuur zich snel weer volledig herstelt.

Volmer van Deursen maakte een reportage over dit onderwerp met een uitgebreider interview met Ivor de Baat. Klik hier om deze te beluisteren.

Over de auteur

Skye van Luttikhuizen

Ik ben Skye van Luttikhuizen (19), eerstejaars student aan de School van Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik doe deze studie omdat ik veel bezig ben met nieuws, en ik het leuk vindt om dit nieuws naar anderen te brengen. De meest interessante onderwerpen voor mij in het nieuws zijn vooral politieke en sociale onderwerpen. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met muziek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.