Christelijk Lyceum Zeist pakt uit voor Paarse Vrijdag

Christelijk Lyceum Zeist pakt uit voor Paarse Vrijdag

Op vrijdag 10 december hangt de regenboogvlag al uit bij het Christelijk Lyceum Zeist. Op deze dag is het Paarse Vrijdag, de dag om erkenning te geven aan de Lhbtiq+ community. Daarom wordt er op scholen, onder andere het CLZ, paars gedragen om steun te tonen. De GSA (Gender and Sexuality Alliance) organiseert de Paarse Vrijdag op een leuke en interactieve manier. 

Bij binnenkomst van de school is het rustig, totdat je de trap naar de volgende verdieping neemt. Er wordt druk gewerkt om hier de school te versieren in het paarse thema. Er worden paarse vlaggetjes opgehangen, ook worden er paarse en regenboogkleuren lichten vertoond op de muren en er ligt al een paarse loper op de grond. Er staan grote muziekboxen waar muziek uitkomt om de sfeer af te maken. Leerlingen van het GSA zijn hard aan het werk, de meeste zijn mooi gekleed in het thema van de dag. Leerlingen met veel paarse kleren aan, maar ook paarse nagels en mondkapjes of paarse lippenstift. Naast paars wordt er ook veel regenboogkleuren  gedragen. Zoals regenboogsokken, haarclips, sjaals en makkelijk de regenboog vlag om de rug. In de eerste pauze om 10:45 stroomt de gang vol met leerlingen die kijken wat er allemaal wordt opgezet, sommige zijn nieuwsgierig en kijken rond, een ander klein deel loopt door. 

Op deze dag organiseert het GSA een bake sale op de versierde verdieping om geld op te halen, dit doen ze onder andere voor een goed doel en om geld te investeren in de school voor een gender neutrale toilet. Asher, 15 jaar in klas 3 vwo doet hier een uitspraak over: ‘Ik ging de jongens toilet in, en een groep jongens zaten mij op te wachten omdat zij het raar vonden dat ik gebruik maakte van het jongens toilet’. Asher zit op het Christelijk Lyceum Zeist en is non-binair. De personal pronouns van Asher zijn hij/hem/hen en vraagt dan ook of de mensen om hem heen ook zo naar hem wil verwijzen. Dat een groep jongens hem opwachten geeft een enorm onveilig gevoel voor Asher, en dat nog wel op de school van henzelf. Dit is dan al een van de vele reden waarom een Paarse Vrijdag zo noodzakelijk is, en dat het CLZ er ook groot mee uitpakt. 

Leerling van Houten (15 jaar oud in klas 4 vwo) is voorzitter van het GSA, ook van Houten is non-binair en gebruikt de personal pronouns hen/hun. Hen vertelt dat ze met elkaar de dag voor Paarse Vrijdag langs klassen zijn geweest om presentaties te geven over het onderwerp. ‘We hadden een klas waar een aantal jonge jongens stoer aan het doen waren, grapjes maakten en haatvolle dingen zeiden. Dit is best wel vervelend, maar er wordt ook streng mee gedeald. De conrector is er nu mee bezig dat ze moeten nablijven, straf krijgen en in gesprek moeten gaan. Het wordt hier echt niet getolereerd. Natuurlijk wordt niet alles opgemerkt, maar diegenen die wel worden opgemerkt worden zeker aangesproken. Ook omdat we nu een grotere GSA hebben kunnen leerlingen meer voor elkaar opkomen.’  Tijdens de presentaties ging het er niet alleen negatief aan toe, van Houten vertelt dat leerlingen in sommige klassen in het begin eerst stil waren, maar later steeds meer vragen stelden en interactief meededen. ‘Ik denk dat er meer educatie voor nodig is om te zorgen dat iedereen ons beter kan begrijpen, zodra mensen het beter gaan begrijpen kunnen ze het misschien ook sneller accepteren’. 

De GSA heeft ondertussen 40 officiële leden. Asher en van Houten voelen zich dan ook veilig binnen de GSA. Binnen deze groep worden er geen lelijke opmerkingen gemaakt en worden ze niet raar toegekeken. Ze zijn blij dat de school meehelpt met het organiseren van de dag, en dat de desbetreffende school en bijbehorende docenten leerlingen aanpakt die ongepaste opmerkingen maken of ander onacceptabel gedrag vertonen. De rector was ook enthousiast en had de paarse mondkapjes geregeld. Alle docenten waren positief en veel deden actief mee. Dit vinden Asher en van Houten heel fijn. 

In de tweede pauze gaan de GSA leden weer achter de tafels staan om verder te gaan met de tweede bake sale. In de eerste pauze hadden ze al meer dan €100,- opgehaald. Ze verkopen versierde koekjes en cakejes voor prijzen tussen de 50 eurocent en €2,-. Leerlingen zijn enthousiast en gaan dan ook met groepen in de rij staan. Om meer te horen over de bake sale, luister naar deze Audio. Gemaakt door Ruben Lamme.

Over de auteur

Julianne Robin

Ik ben Julianne, 18 jaar en ik ben student aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ik speel gitaar, ik vind boeken lezen leuk en ik ga graag met vrienden de stad in. Ik ga op deze site nieuws publiceren over Zeist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.