Jongeren altijd welkom in de JongerenBusz

Jongeren altijd welkom in de JongerenBusz

De JongerenBusz

In Zeist rijdt de JongerenBusZ rond op allerlei verschillende locaties. Als jij buiten bent en je ziet de bus staan ben je altijd welkom. De bus kent geen leeftijdsgrenzen of rassenvoorkeur. Als je wil dammen, een bordspel wil spelen of zelfs wil gamen op de PlayStation, moet je hier zijn. Naast de gezelligheid kan je hier ook altijd komen met vragen of als je wat extra ondersteuning nodig hebt, het kan allemaal in de JongerenBusZ.

Denk aan een oude RSV-bus die vol staat met vermaak. Bij binnenkomst van de bus zie je voor je een tafeltje met stoelen aan beide kanten, aan de muur hangen overal foto’s met voornamelijk jongens die langskwamen in deze bus. Je ziet foto’s van jongens in de bus, maar ook foto’s van activiteiten die het MeanderOmnium hebben georganiseerd. Het MeanderOmnium is de organisatie achter de bus. MeanderOmnium is een welzijn organisatie, zij kunnen dan ook jongeren doorverwijzen naar bepaalde instanties als dat nodig is. Als je doorloopt naar links in de bus zie je een tv staan waar de jongeren kunnen gamen. Rechts staan kasten met veel spelletjes, daarnaast heb je 2 stoelen en het stuur.

Evert Brouwers bestuurt de bus, hij rijdt de wijken in en ontvangt de jongeren. Hij bezocht toen hij jong was ook de bus, hij vindt het daarom ook heel leuk dat hij nu wat kan betekenen voor de jongeren. ‘Voor mij is het een middel om met jongeren in contact te komen, het is verbinding. Er komen verschillende nationaliteiten en leeftijden op af’. Naast dat je langs kan komen bij de bus organiseren ze ook allerlei activiteiten, van voetbaltoernooien tot aan een quiz. Dit organiseren ze dan zodat de jongeren dan in ieder geval niet op straat hangen. Ze werken ook samen met wijkagenten. Zo zorgen ze dat de wijkagenten ook goed in contact staan met jongeren, zodat zij die niet zullen zien als vijand. Evert ziet buurten die worden weggezet als ‘slecht’ als buurten met kansen, daarom wil hij ook graag jongeren uit die buurten helpen. ‘Ik heb vroeger ook heel veel gehad aan deze bus, ik haalde ook wel eens kattenkwaad uit. Ik was vroeg gestopt met school en uiteindelijk kwam ik in een zwart gat terecht. Ik had via MeanderOmnium wat cursussen gedaan en meegedaan aan projecten en mijzelf een zetje gegeven de goede kant op.’ Evert geeft veel voorbeelden van jongeren die in zijn tijd hier kwamen en wat ondersteuning nodig hadden. ‘De jongen op deze foto die hier stoer poseert is nu de Imam van de moskee’.

Nu in de coronatijd kunnen jongeren die niet gevaccineerd alsnog naar de bus. ‘We kunnen hier geen mensen buitensluiten’. Als ze goed verdrag hebben vertoond vertelt Evert aan de organisatie hoe het is gegaan de afgelopen weken. Als ze zich goed gedragen en elkaar aanspreken op hun gedrag kunnen ze wat leuks organiseren. Zoals bowlen of een voetbaltoernooi. ‘De bus staat er nooit zonder doel, en iedereen weet dat woensdagmiddag in Vollenhove je hier terecht kan.’

Over de auteur

Julianne Robin

Ik ben Julianne, 18 jaar en ik ben student aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ik speel gitaar, ik vind boeken lezen leuk en ik ga graag met vrienden de stad in. Ik ga op deze site nieuws publiceren over Zeist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.