Zeistse bossen zeer rustig ondanks lockdown

Zeistse bossen zeer rustig ondanks lockdown

Het Krakelingse Bos in Zeist tijdens de lockdown

In de eerste lockdown van maart 2020 besloten mensen massaal de natuur en parken op te zoeken om even uit te waaien. Ook de Zeistenaren hebben een groot oppervlak aan bos ter beschikking, hier werd destijds ook veel gebruik van gemaakt. Echter is het in de huidige lockdown, die inmiddels een week gaande is, een stuk rustiger.

Bij aankomst bij de rotonde van de Krakelingweg in Zeist is er nog volop verkeer en geluid, auto’s rijden met vrij hoge snelheid over de weg. Het geluid zwakt af naarmate je langs de hockeyvelden en golfbaan van Schaerweijde en het Krakelingse Bos binnentreedt. Het is net iets boven 0 graden en overal ligt nog een laagje ijs op de bladeren en de bomen. De open vlaktes tussen de wandelpaden door zijn bedekt met bevroren dauw van de nacht ervoor. Door de vrijwel volledig witte oppervlakte van de grond lijkt het wel gesneeuwd te hebben.

Op de Oude Woudenbergse Zandweg, een van de hoofdaderen van de wandelpaden in dit bos, rijden af en toe nog fietsers langs. De wandelaars die tussen hun online werk door eventjes een luchtje scheppen zijn echter nog ver te zoeken. Zeker in de zijpad-routes is niemand te bekennen. Je waant je haast als wandelaar alleen door het bos te lopen, mede dankzij de enorme dichtheid van de bomen. Daarbij is het geluid van de drukke weg langs het bos volledig verdwenen.

Echter worden niet veel later de eerste wandelaars in de verte zichtbaar. Twee jonge vrouwen lopen in een rustig tempo en kletsend dichterbij. Eén van hen vertelt: ‘We vonden het buiten zo mooi uitzien, met dat ijs op de grond. Het is ook niet heel koud, dus heerlijk om even een ommetje te maken!’ De andere vrouw vult aan: ‘Het doet ook echt goed om even te wandelen na een paar uur achter je laptop te hebben gezeten.’ De vrouwen vonden het ook positief dat er zo weinig mensen in het bos waren: ‘Je hoeft bijvoorbeeld niet constant op te letten of er fietsers langskomen, we hebben hier echt een momentje voor onszelf. Niet dat ik er ontzettend veel last van heb als er meer mensen zijn, maar zoals nu stel ik toch wel behoorlijk op prijs.’

Langzaam begint het al een beetje te schemeren tegen 4 uur in de middag. Zo komt er uit de lucht een oranje gloed over het bos heen. Het aantal voorbijgangers is iets toegenomen, er liepen enkele mensen met hun hond te wandelen. Verder was het een zeer rustige middag in de bossen van Zeist, niet te vergelijken met de opkomst aan het begin van de coronapandemie. Bij terugkomst op de Krakelingweg word je weer weggezogen uit het kalme vacuüm van het Krakelingse Bos door de tierende voorbijrijdende auto’s.

Redacteur Emma van Kuijen heeft verslag gedaan van de wandeling in het Krakelingse Bos. Daarbij deelt ze ook nog enkele adviezen over het vele binnenzitten tijdens deze lockdown. Klik hier om haar audio-reportage te beluisteren.

Over de auteur

Eline Donker

Mijn naam is Eline Donker (18) en ik ben eerstejaars student aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Daarnaast werk ik bij Scholieren.com als chef en videomaker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *