Dansles volgen via Zoom

Dansles volgen via Zoom

Door de verschillende maatregelen wordt de sport weer stil gelegd. Sommige sportscholen gaan over naar buiten sporten en andere naar online les. Dansschool Danzation uit Zeist heeft besloten om de lessen weer terug te brengen naar een online les.

De online les
Laptop aan, Zoom opstarten en lekker springen in de woonkamer. Dansschool Danzation in Zeist moet vanwege de maatregelen, de dansles in de zaal weer terugbrengen naar de woonkamer. ‘Je raakt er meer aan gewend,’ verteld Bianca, een danslerares van Danzation, over het online les geven. De online les heeft een opzet van warming-up, stretch en een stukje choreografie.

De opzet kan nog wel eens veranderen, maar dat ligt bij de dansdocent. Bianca legt uit dat ze tijdens de online les meer oefeningen en stretch doet dan ze normaal zou doen in een les. ‘Choreografie is moeilijker te doen online. Een half uur alleen choreo blijft minder hangen online,’ Voor het bedenken van nieuwe warming-up dansjes of de choreografie probeert Bianca zo min mogelijk te draaien en van kant te wisselen. Zij probeert de danspasjes zoveel mogelijk naar de camera te doen anders is het voor de dansers niet te volgen. De danslerares vertelt dat zij meer vermoeid is na een online les dan na vier uur fysiek in de zaal met iedereen. Tijdens een fysiek les zou zij nog wel eens een rondje door de zaal doen of bij jongeren kinderen een spelletje. Online maakt dit voor haar lastig. Zo denkt ze tijdens het geven van de les; horen ze mij? Ben ik wel goed te zien? Vinden ze het leuk? Komt er nog iemand binnen? Kleed ik het wel leuk genoeg aan?

De showdance lerares geeft les aan zes dansgroepen met leeftijden variërend van 8 tot 42 jaar. Bianca merkt dat hoe jonger de groep hoe korter de spanningsboog is. ‘Als je in de les bent ben je in een zaal en dan pak je het op,’ Kinderen vinden het lastiger om de  aandacht erbij te houden als ze in de woonkamer dansen en daar dan ook hun speelgoed zien liggen of iets anders wat op dat moment leuker lijkt. ‘Eerste- en tweedeklassers die haken ook sneller af online, ze zetten namelijk hun camera sneller uit of sturen een berichtje dat ze niet komen. Bianca begrijpt dat dit komt omdat ze nu ook al op school alles online hebben en dat ze meer sociaal contact missen.

Benthe, een danseres uit een groep van Bianca, vertelt dat ze tijdens de online les vooral de gezelligheid mist, maar soms ook wel haar motivatie. Ze krijgt namelijk steeds minder zin om te dansen.  ‘Online is het veel lastiger te volgen, omdat het geluid niet goed loopt en soms moeilijk te zien is wat je moet doen. Ook verlies je snel de aandacht,’ legt Benthe uit. ‘Ik denk dat de lol er online gewoon vanaf is,’

Andere versies van dansen met de maatregels
Online dansles hebben is niet het enige wat Danzation heeft gedaan als oplossing. Zo hadden ze eerst alleen video’s waarmee de leerlingen de nieuwe choreografie moesten leren. In deze filmpjes licht de dansdocenten stap voor stap de choreo uit. Eerst danst de danser droog het stukje en later met muziek erbij. Later mocht er buiten dansles worden gegeven. De dansteams kregen les op verschillende locaties in Zeist. De buiten les is samen met de online les één van de meeste gebruikte oplossingen. Later kwam er nog een andere oplossing bij dat was in de zaal dansen met een lintje om. Met dit lintje werden de dansers verdeeld in groepjes en bleven ze de hele les met dit groepje dansen. Later werden de lintjes vervangen door stipjes op de grond waar de dansers op moesten blijven dansen. Zo hielden ze de ander halve meter afstand van elkaar. De laatste twee oplossingen die erbij zijn gekomen om het dansen zo veilig mogelijk te houden is het scannen van een QR-code en dansen in het weekend voor vijf uur. ‘Les voor vijf uur was het fijnst, het is niet zo koud als buiten, er is een spiegel. Maar zelfs liever buiten dan online,’ vertelt Benthe.

Luister hieronder naar hoe twee niet dansers een online dansles volgen van modern, samen met onze verslaggeefster Jasmijn.

https://soundcloud.com/user-474664840/jasmijn-hinfelaar-reportage-online-dansles/s-KpUjBQ6yhJN?si=8e0a7aab169e44f684a3a73b9e0f00f1&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 20 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is eerstejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Ze heeft ervaring opgelopen door stage te lopen bij een online redactie, waar zij actief bezig was als een online redacteur. Jasmijn wilt graag mensen inspireren met haar artikelen. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *