Elke Leidenaar is bekend met Polderpark Cronesteyn. Het is een prachtig biodivers stukje natuur wat voor veel mensen rust biedt en een ontsnapping aan de stad. Stichting Groen Cronesteyn zet zich in voor verbetering van de natuur en het landschap van Polderpark Cronesteyn en mede dankzij deze organisatie is het momenteel een van de meest biodiverse stukjes natuur in de omgeving.

https://youtu.be/5gSvPTQAcjs

Deze hoge biodiversiteit is te danken aan een heleboel slim beheer. Het gebied omvat beheerd weiland, hooiland, vegetatie bestaande uit bloemen en grassen, een moerastuin, waterpartijen, en het historische landgoedbos. Bij een onderzoek door IVN studenten in 2013 werden maar liefst 457 plantensoorten geteld.

Een wandelaar loopt met zijn hond over het park. Niet veel verder van hem vandaan, schuilt een wezel. Door de grote diversiteit aan begroeiing heeft dit dier zich gevestigd in het polderpark. Door de hoge hoeveelheid planten leven er veel insecten op het land en in het water. Hier profiteren de vele weidevogels weer van, zoals de grutto, de kievit en de scholekster. Dat trekt dan weer de wezel aan. De hond blaft in de verte, maar de wandelaar loopt onbezonnen door. Misschien ruikt de hond de wezel. Of zag de hond een torenvalk? Of de ooievaar? Want al deze roofdieren leven in dit biodiverse polderpark.

Hoewel het slecht gaat met de weidevogels in Nederland, door de intensivering van de landbouw, is daar niet veel veel van te merken voor het oplettende oog in het Polderpark Cronesteyn. Een vogelaar staat met zijn verrekijker te turen over het landschap, op zoek naar de grutto die hier jaarlijks broedt. Stichting Groen Cronesteyn is onderverdeeld in drie werkgroepen. De Vogelwerkgroep Cronesteyn draagt bij aan biodiversiteit door het uitvoeren van broedvogeltellingen, wintertellingen en kolonietellingen in Polderpark Cronesteyn. Een kraai landt een aantal meter van de vogelaar vandaan en komt on opgemerkt een kijkje nemen bij de man. De vogelaar ziet niks, hij is te gretig op zoek naar de grutto.

Een aantal wandelaars steken het fietspad over en lopen onwetend een stukje beheerd natuur in. Onwetend, omdat je niet zomaar ziet dat hier de mens aan het werk is geweest. De Natuurbeheergroep Cronesteyn draagt bij aan biodiversiteit door actief beheer uit te voeren in het park. Dit omvat onder andere het knotten van wilgen, onderhoud van het griend en andere hakhoutbosjes, en het verwijderen van ongewenste jonge boompjes. Zo helpen zij invasieve soorten weg te houden.

Een bij zoemt voorbij de vogelaar, hongerig op zoek naar nectar en stuifmeel. Dit is een belangrijke periode voor bijen, omdat er nu veel bloemen beginnen te bloeien en er dus een overvloed aan voedsel beschikbaar is. De Bijenwerkgroep Cronesteyn draagt bij aan de biodiversiteit door het inventariseren van wilde bijen in Polderpark Cronesteyn. Ze verzamelen gegevens over de verschillende bijensoorten actief in het polderpark, en monitoren hun aanwezigheid. De bijen zijn bovendien van uiterst groot belang voor het ecosysteem en de biodiversiteit! Het zijn belangrijke bestuivers. De bij zoemt weer terug langs de vogelaar, voldaan en tevreden. Want in Cronesteyn is er genoeg voedsel voor ieder dier.