https://youtu.be/-QDNrrfGczs

Stadstuinderij Het Zoete Land, gelegen aan de Zoeterwoudsesingel, produceert voedsel en bloemen op ecologische wijze. Ook deze stadstuin heeft hun eigen manieren bedacht om bij te dragen aan de biodiversiteit binnen de stad.

Het waait hard. Twee bezoekers wandelen over de tuin. Het gras danst mee met de windgolven die razen over het stadstuintje. Midden op de tuin, verscholen achter een grote kas, staat een klein schuurtje waar biologisch tuinder Jessica Zwartjes schuilt voor de woeste wind. Ze neemt een slok van haar thee. “Met alles wat wij doen proberen we leven toe te voegen”, zegt ze stellig. De stadstuinderij maakt gebruik van niet-kerende grondbewerking. Bij deze manier van grondbewerking wordt de bodem zo min mogelijk verstoord. Uit onderzoek blijkt dat door deze techniek de biodiversiteit van het bodemleven toeneemt in zowel kwantiteit als kwaliteit. Vooral regenwormen, loopkevers, kortschildkevers, langdradige schimmels, langere nematoden, en micro-arthropoden hebben hier baat bij.

“Ook hebben we een bijenlint waar door het hele seizoen bloemen groeien. We creĆ«ren daar een soort bloemenboog”, zegt Jessica terwijl ze naar buiten wijst richting een bijenhotel. Ze neemt nog een slok van haar thee. “Daardoor is er altijd wat te eten voor de bestuivers en voor insecten.” Ze trekt de deur open en loopt naar buiten over de natte grond. Ze knikt even naar de twee wandelaars en loopt door. “We hebben hier een houtwal voor egeltjes en padden.” Jessica wijst naar een soort smalle, lange takkenhoop van in de lengte opgestapelde takken van ongeveer een meter hoog. Een houtwal biedt niet alleen beschutting voor egels en padden, maar ook vogels en insecten hebben baat bij deze vorm van dekking.

Jessica’s thee moet inmiddels al koud zijn, want ze is in het koude weer al de hele tuin overgelopen. Haar wandeling is bijna weer rond, wanneer ze bij een klein vijvertje komt. “Hier hebben we een vijver aangelegd voor kikkers en salamanders. Maar dat is niet het enige wat wij doen, hoor”, zegt Jessica. En dat klopt; want heel de stadstuinderij is omringd door verschillende oude rassen appels, peren en pruimen. “We gebruiken ook veel natuurlijke compostering en de bedden liggen bij ons nooit onbedekt.

We zijn hier maar een fractie van een seconde op aarde en in die tijd voel ik het als een opgave om de wereld mooier achter te laten dan dat ik hem aantrof. – Jessica