Fietsendiefstal tijdens corona

Fietsendiefstal tijdens corona

Bron: FietsenopFietsen

Als je in een grote stad woont, dan is vast je fiets wel eens gejat. Heel vervelend, maar het gebeurd iedereen wel eens. Echter zitten we in deze corona periode massaal (weer meer) binnen met z’n alle. Hoe zit het nu met het aantal gestolen fietsen? Is dat juist meer of minder geworden?

In maart 2020 gingen we in Nederland voor het eerst een intelligente lockdown in. Mensen gingen thuiswerken en restaurants en cafés moesten hun deuren sluiten. Op straat was geen hond meer te bekennen. Uit cijfers van de politie blijkt dat er rond die periode ook opvallend minder fietsen zijn gestolen. In tegenstelling tot andere steden was er in Amsterdam een hele sterke, merkbare daling in het aantal gejatte fietsen te zien. De cijfers in deze daling begonnen vooral af te nemen in de maanden maart en april.

Met name in juni, juli en augustus begonnen de cijfers al weer snel toe te nemen. Dit is dan ook de tijd waarin we niet meer in de intelligente lockdown zaten. Deze periode moesten mensen alsnog de coronamaatregelen in acht nemen, maar je kon wel weer wat vrijer dingen doen en voor veel mensen was het toch moeilijk de regels serieus te blijven volgen. De cafes, restaurants, winkels en bioscopen waren ook weer geopend en er waren meer mensen in de stad. Vanwege de vakantie waren er ook redelijk wat vakantiegangers.

De datavisualisatie in dit artikel is gebaseerd op cijfers van het aantal gestolen fietsen in Amsterdam. Deze stad had vergeleken met andere grote steden van Nederland (denk bijvoorbeeld aan Utrecht, Zwolle of Groningen) wel een hele grote daling van het aantal gejatte fietsen tijdens de periode van de intelligente lockdown.

Volgens Antropoloog Joëlle Westrene zijn er verschillende dingen aan de hand waardoor er minder fietsen worden gestolen. “Ten eerste zijn er sowieso al minder mensen op straat, dus er zijn minder fietsen die kunnen worden gejat. Het aanbod van fietsen die kunnen worden gepakt in de stad is gewoon lager als normaal.” Daarnaast heeft Westrene ook nog een andere mogelijke oorzaken waardoor er minder fietsendiefstal heeft plaatsgevonden. “Het klinkt misschien een beetje apart, maar de vraag naar gejatte fietsen op straat is ook minder geworden. Denk hier aan studenten die na een avond stappen een fiets van een dakloze kopen. Cafés en restaurants zijn dicht, waardoor er minder dronken mensen op straat lopen die een fiets nodig hebben en zullen kopen. “

Het is lastig om te onderzoeken hoeveel fietsen er jaarlijks daadwerkelijk worden gestolen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de financiële schade van gestolen fietsen jaarlijks zo’n 600 miljoen euro is. Over het algemeen worden er minder fietsen gestolen, maar ze kosten meer geld. Dit komt omdat steeds meer dieven vooral de E-bikes willen hebben. Ook worden veel fietsen die gestolen zijn niet aangegeven bij de politie. De politie meldt ook dat er ook nog een interessante verschuiving is. Fietsen worden in deze coronaperiode namelijk nu meer in woonwijken gestolen in plaats van in de stad.

Momenteel zitten we in een gedeeltelijke lockdown, waardoor er weer minder mensen in de stad zijn. De voorspelling op basis van de cijfers van de politie is dan ook dat er in de afgelopen twee weken weer een flinke daling zal zijn in de cijfers van het aantal gestolen fietsen. En dan vooral in Amsterdam.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *